UŽIVO VUČIĆ KOD TUNELA STRAŽEVICA: Predložiću da ova obilaznica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću

19:48

28.06.2023

Podeli vest:

Predsednik Aleksandar Vučić na deonici Dobanovci-Bubanj Potok
Vučić je po dolasku na mesto gde će se obratiti, kod tunela Straževica na deonici Dobanovci-Bubanj Potok, pozdravio mešovitu grupu srpskih i kineskih radnika sa „Dobar dan“ i „Nihao“.

– Gde ćemo naći novac za ovaj drumsko-železnički most – pitao je predsednik ministra Sinišu Malog.

Obraćanje predsednika Vučića
Predsednik Srbije se zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji, i istakao da smo mnogo izgradili sa kineskim i azerbejdžanskim kompanijama.

– I još mnogo toga nas čeka u ovoj lepoj, najlepšoj Srbiji. Molim vas prenesite moju najdublju zahvalnost predsedniku Si Đinpingu i predsedniku Ilhamu Alijevu. Oni su u Srbiji uvek rado viđeni gosti, i ovo je njihova druga otadžbina – rekao je on.

Predsednik kaže da je danas Vidovdan, praznik nad praznicima, dan koji je prerastao mit, i mit koji je postao život.

– Sećanje nam je svakako najveća, ali ne i jedina obaveza. Nije reč samo o korenima koji nas vezuju za ono što smo bili. Niti je reč samo o bici koja je izbrisala jednu a stvorila novu istoriju. Nije reč ni o ratovima, ni o poniženju predaji jednog srpskog predsednika. Istorija nas uči da pobede, pa čak i najveće, mogu biti samo delić velikog poraza. A i porazi mogu biti deo veće pobede. Srbija neće niti može da beži od svoje istorije, cena koju smo plaćali od Kosova do Haga ne može biti veća – rekao je on.

Vučić ističe da su građani Srbije ponosni, zato što smo možda prvi put u svojoj istoriji prestali da naričemo nad svojom sudbinom.

– Umesto toga, počeli smo da radimo, stvaramo svoju sudbinu, gradimo je i čuvamo. Ne nekome u inat, već zato što znamo da su iza nas samo tuga i bol. A napred je najbolji lek za Srbiju. Jedan veliki pisac je rekao da nam se čitava istorija vrti oko Vidovdana. Tačno je, ali mi ne možemo ići u krug. Moramo da zakoračimo dalje, nijednog trenutka ne zaboravljajući ko smo, i odakle smo krenuli – rekao je predsednik.

Predsednik ističe da danas na Vidovdan, kada se sve vidi, i ko je vera i ko je nevera, jasnije nego ikada vidimo šta ovaj i svi drugi projekti znače za Srbiju i Beograd.

– Vidi se koliko smo u stanju da gradimo puteve i završavamo poslove iz prošlosti. I čini mi se da je jasno koliko svi zajedno volimo Srbiju. Od danas nijedno teretno vozilo nema potrebu da ide kroz centar Beograda, već da brzo i bezbedno obiđu grad. Tu mislim i na ljude koji dugo voze automobile. Mi smo razmišljali u skladu sa najsavremenijim primerima graditeljstva, gde nam je osnovni cilj udobnost i bezbednost putnika – rekao je on.

Vučić kaže da su mnogi govorili da nema izlaza za Beograd sa ove petlje.

– Imamo, evo ga iza mene. Samo još jedna u nizu neistina koje su mnogi iznosili. Dobro smo to uradili, i zahvalan sam prijateljima koji su radili na projektu. Moj će predlog biti, da ova obilaznica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću. On se najduže, od 1991. godine bavio ovom obilaznicom. I nema veze što smo mi više uradili, ali on je živeo i radio u nekim težim uslovima. I više je energije dao od nekih od nas – rekao je predsednik.

On kaže da se zahvaljuje svima drugima koji su postavili i metar asfalta, pa čak i političkim protivnicima.

– Zahvaljujem se Vladi Srbije, i svim ministrima, da se zahvalim ministru finansija. Tebi Ana, zato što ste dobro razumeli da gradeći Srbiju gradimo budućnost. Na Vidovdan se sve vidi. Za nas je važno da u budućnosti skraćujemo vreme izgradnje, da nastavimo da obezbeđujemo finansiranje za sve projekte, ali da stopa javnog duga ne pređe 60 odsto BDP – kaže Vučić.

Predsednik je istakao da ovo nije građeno zbog statistike, već da bismo mogli više da brinemo o našim ljudima.

– O majkama, sestrama, očevima, braći i sestrama.

Obraćanje ambasadorke NR Kine Čen Bo
Ambasadorka Čen Bo je rekla da je tokom izgradnje bilo mnogo izazova – od pandemije, energetske krize, do rasta cena građevinskog materijala.

– Zajedničkim naporima ostvarili smo veliki uspeh. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i gradu Beogradu, na snažnoj pomoći kineskoj kompaniji „Pauer Čajna“ – rekla je ona.

Čen Bo dodaje da se ove godine obeležava 10 godina inicijative Pojas i put, i da je saradnja Srbije i Kine postigla velike rezultate.

– Jutros sam čitala intervju sa pomoćnikom šefa radova Jovanom Grujičićem, koji je rekao da je obilaznica sagrađena besprekorno, i da sa ponosom govori ćerci i unuci da je ponosan što je učestvovao u izgradnji. Gospodine Jovane, ne znam da li ste ovde sa nama – pitala je ambasadorka, na šta se iz publike glasno čulo: „Uvek!“.

Ambasadorka je potom sa osmehom nastavila:

– I ja sam ponosna zbog ovako dobre saradnje Srbije i Kine. Hvala svima, i još jednom čestitam svima – zaključila je ona.

Obraćanje ambasadora Kamila Hasijeva, ambasadora Azerbejdžana
Ambasador Azerbejdžana Kamil Hasijev se obratio prisutnima na srpskom, i istakao da je saradnja naše dve zemlje dovedena na nivo strateškog partnerstva.

– Poslednjih godina srpska privreda pokazuje veliki rast, uprkos pandemiji i svim problemima u svetu. Zvanična poseta predsednika Ilhama Alijeva, i vaša poseta predsedniče Vučiću Bakuu, dali su novi podsticaj produbljavanju partnerstva – kazao je ambasador.

On ističe da je naše prijateljstvo testirano vremenom, i da je zasnovano na poštovanju normama međunarodnog prava, posebno suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

– Danas je Srbija jedan od najbližih partnera Azerbejdžana u Evropi. Želim da vam se zahvalim gospodine predsedniče, i da kažem da se nadam kako će naše partnerstvo biti još dublje – zaključio je Hasijev.

Obraćanje Liju Šaošćena, potpredsednika „Pauer Čajna“
Liu Šaošćen, potpredsednik kompanije „Pauer Čajna“, pozdravio je sve prisutne, i rekao da se kao predstavnik kompanije oseća privilegovano.

– Od danas pa nadalje, vozila mogu da zaobiđu grad, što je povod za slavlje kako građana, tako i vozača. Želim da se zahvalim Vladi Srbije, na časti da učestvujem u ovom projektu, i na snažnoj podršci. Zahvaljujemo se i onima koji žive u blizini ovog puta na saradnji i razumevanju – rekao je Šaošćen.

Kaže da će kompanija „Pauer Čajna“ nastaviti da unapređuje kvalitet usluga, i nada se da će Vlada Srbije dati novu priliku da učestvuje u razvoju Srbije.

– Čestitam vam Vidovdan, želim vam blagostanje i sreću – rekao je na srpskom Šaošćen, što je propraćeno aplauzima prisutnih.

ISTORIJSKI DAN ZA BEOGRAD I SRBIJU: Predsednik Vučić na svečanom otvaranju obilaznice oko Beograda, vozi se sa predstavnicima medija

VUČIĆ Nastavak obilaznice do Pančeva mogao bi da bude završen do 2028.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.