NA KOSOVU ZNAMO KO SMO Patrijarh Porfirije održao liturgiju u manastiru Gračanica: Došli smo da se molimo sa vama i da se poklonimo vašoj snazi! VIDEO

13:12

28.06.2023

Podeli vest:

Kosovo online

Patrijarh SPC Porfirije tokom besede nakon održane Liturgije u manastiru Gračanica poručio je da su svetinje na Kosovu dom svih Srba, i da u njima pronalazimo razlog svog postojanja. Patrijarh je naveo da na Kosovu znamo ko smo.

„Ovde na Kosovu i Metohiji smo u svojoj kući, razumemo odakle dolazimo. I podsećam svu našu braću i sestre širom sveta na ovu istinu. Kada smo bilo gde drugde, onda smo stranci“, rekao je Porfirije.

Podsećajući na podvig Kosovskih junaka, istakao je da je u lestvici vrednosti najvažnije da imamo veru u Hrista i razumemo moć molitve.

Patrijarh je dodao i da je današnje okupljanje u cilju molitve za mir Srba na Kosovu.

„Vama braćo i sestre koji živite na KiM, došli smo da se molimo sa vama, da se poklonimo vašoj snazi i odluci da čuvate naše svetinje na KiM. To ne bi bilo moguće da nema vere u vašim dušama. Vašom molitvom i postojanošću, i mi ostali isceljujemo se iznutra, rađamo se opet i počinjemo da razumemo da je najvažnije da ištemo najpre carstvo nebesko, da se uzdamo u ljubav božiju“, istakao je patrijarh.

On je apelovao na sve da doprinesu miru na Kosovu. Poručio je Srbima sa Kosova da svojim primerom daju lekciju svima.

„Ali znamo da mira nikada neće biti, ako ga nema u našim dušama. A mi smo blagodarni vama, što svojim primerom i nas otrežnjujete. I nas isceljujete svojom molitvom i pravoslavnom verom. Crkva naša nikada i nikoga neće zaboraviti i ne može ga ostaviti. Ako Crkva zaboravi i jednog Srbina i Srpkinju sa KiM, onda naše postojanje nema svrhu. Molimo se za svaku dušu na KiM, da Gospod usadi svoj mir u svaku dušu“, poručio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je danas posebno dobar dan, jer dok Srbi proslavljaju jedan od najznačajnijih srpskih praznika Vidovdan, Muslimani proslavljaju Kurban Bajram i uputio čestitke.

„Danas je radostan dan. Slavimo svetog Kneza Lezara i Svete Kosovske mučenike, a danas braća Muslimani proslavljaju Kurvan Bajram. Moleći se Bogu za sve ljude sveta, neka Gospod svima da radost i mir. Čestitam Bjaram i braći Muslimanima na Kosovsko-metohijskoj zemlji. Neka i oni sa verom u Boga izmole mir u svojoj duši“, naveo je Porfirije.

On je naglasio da je Kosovo sveto i da na njemu ima mesta za sve ljude, svetinje i vrstu molitve, bez obzira kako se Bogu mole.

Patrijarh je na kraju svima poželeo srećan praznik.

Tokom liturgije i besede patrijarha Porfirija, helikopter NATO nadletao je iznad Gračanice i porte manastira.

 

(Pančevac/Kosovo online)

PATRIJARH PORFIRIJE STIGAO U GRAČANICU: Poglavar SPC služiće arhijerejsku liturgiju

DANAS JE VIDOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH PRAZNIKA Veruje se da je sve što vidite na današnji dan veoma važno! Ovo su najbitniji običaji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.