spot_img
MagazinNEMATERIJALNA BLAGA SRBIJE NA UNESKOVOJ LISTI: Evo šta sve trebate da znate...

NEMATERIJALNA BLAGA SRBIJE NA UNESKOVOJ LISTI: Evo šta sve trebate da znate o njima

Nematerijalno kulturno nasleđe jedne zemlje obuhvata sve aspekte kulture koji su živi i promenljivi, i koji se često prilagođavaju novim okolnostima i generacijama. Rituali i obredi, tradicionalne prakse i zanati, festivali i proslave, tradicionalna medicina i kulinarstvo, samo su neki od primera nematerijalnog kulturnog nasleđa jednog naroda.

Unsplash

Srbija je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa do sada upisala pet elemenata među kojima su: slava, kolo, pevanje uz gusle, Zlakusko lončarstvo i Šljivovica.

Milan Šupica

 

SLAVA

Porodična slava je tradicionalni srpski običaj koji je 2014. godine prvi dobio svoje mesto na listi  zaštićenih nematerijalnih kulturnih nasleđa naše zemlje. Narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika pod nazivom „slava“ ili „krsno ime“ oblikovan je u srpskoj srednjevekovnoj državi. Značaj slave uvažava se i na individualnom i na opštedruštvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasleđe.

Pixabay

KOLO

Tradicionalna srpska igra kolo uvrštena je na listu nematerijhalnog kulturnog nasleđa 2017. godine. Srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Ono se igra tokom proslava važnih događaja u životima pojedinaca ili zajednica. Kolo je najrasprostranjenija igra na teritoriji cele Srbije.

Printscreen/YT

PEVANJE UZ GUSLE 

Pevanje uz pratnju gusala nalazi se na listi od 2018. godine. Teme ovih pesama su najčešće mitski i istorijski junaci, događaji iz legendardne prošlosti, a često i balade i šaljive pesme. Za uspešan nastup presudna je sposobnost guslara da izvede poetski sadržaj. Gusle se uglavnom prave od javorovog drveta, a žica izrađuje od trideset konjskih dlaka.  Muzička kutija izrađena je od kože na koju se nastavlja dugačak vrat.

Printscreen/Wikipedia

 

ZLAKUSKO LONČARSTVO

Lončarski zanat u užičkom selu Zlakusi upisan je 2020. godine na Uneskovu Reprezetativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. U odluci Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa navodi se značaj tradicionalne izrade Zlakuške lončarije, na ručnom kolu, tehnikom zidanja, a zemljano posuđe namenjeno je za termičku obradu hrane. Zlakuska lončarija izrađena je od gline i kalcita, a proces izrade traje i do deset dana.

Printscreen/Wikipedia

ŠLJIVOVICA

Šljivovica je tradicionalno srpsko piće koje je uvršteno na listu 2020. godine. Govoreći o Šljivovici, Unesko objašnjava kako priprema ove rakije uključuje porodice i zajednice, kao i da se šljive najčešće uzgajaju na porodičnim farmama i beru u jesen. U svečanim prilikama Šljivovicom se nazdravlja sa željama za zdravlje i blagostanje. Ova rakija je i važan deo tradicionalne medicine, a sa dodatim lekovitim biljem ili voćem postaje lek protiv prehlade i bolova.

Pixabay

 

(Pančevac/Ana Vugrinec)

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...