DOKUMENTARNI FILMOVI ISTORIČARA MIRČE MARANA 23. JUNA U STARČEVAČKOM MUZEJU: Gost autor filmova, ulaz slobodan

18:10

21.06.2023

Podeli vest:

Printscreen/Muzej Starčeva
Autorski dokumentarni filmovi prof. dr Mirče Marana, istoričara, biće prikazani u muzeju istorije Starčeva u petak, 23. juna od 18 sati, uz gostovanje autora.

 

Publika će biti u prilici da pogleda film „Jakob Heneman i Vršac u poslednjem austro-turskom ratu 1788-1791” u produkciji Centra za banatske studije iz Vršca i „Film o Milekeru” , kustosu i publicisti, u produkciji Ars Kod, udruženja iz Vršca.

Ulaz slobodan.

Film „Jakob Heneman i Vršac u poslednjem austro-turskom ratu 1788-1791” govori o napadu Turaka na Vršac koji se desio 1788. i o vrlo inventivnom načinu dela građana Vršca da odbrane grad, služeći se lukavstvom. Vođa te grupe građana koja je odbranila grad od Turaka je bio Jakob Heneman, lokalni zanatlija, koji je za svoje zasluge u odbrani Vršca nakon rata dobio od cara plemićku titulu za sebe i za svoju porodicu.

U filmu o Milekeru govori se o Srećku Feliks Milekeru koji je bio srpski učitelj, kustos, istraživač i publicista. Mnogo je doprineo formiranju muzeja u svom rodnom gradu. Mileker 1921. počinje sa objavljivanjem serije malih monografija o prošlosti Banata i njegovoj kulturnoj istoriji pod nazivom Banater Bücherei. Ove sveske su izdavane sve do 1942, a ukupno je objavljeno 73 broja, od kojih je sam Mileker napisao 59. Rezultati Milekerovih radova su bili na nivou svoga vremena i u skladu sa tadašnjim normativima i dostignućima nauke. Muzej koji je osnovao i vodio do svoje smrti izgradio je kao istraživačku ustanovu sa bogatim zbirkama, naročito arheološkim. Ta ustanova danas zauzima značajno mesto na jugu Karpatskog basena i često je u središtu pažnje arheologa širom Evrope.

 

(Pančevac)

PRED NAMA JE DUG PUT BRATSKIH I PRIJATELJSKIH ODNOSA: Predsednik Vučić ugostio kubanskog predsednika na ručku

SEZONA KUPANJA NA KAČAREVAČKOM JEZERU POČINJE 1. JULA: Pripremni radovi završeni, u toku punjenje jezera

PRIREDBA „MRAMORAK U SRCU“ 24. JUNA: Stižu gosti iz Erdevika i Pančeva

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.