EPIZOOTIOLOG ALEKSANDAR ŽIVULJA ZA PANČEVAC O AFRIČKOJ KUGI: Opasno je bacati leševe svinja na mesta koja nisu za to određena! Evo šta savetuje gazdinstvima

08:48

16.06.2023

Podeli vest:

Printscren/YT
Na teritoriji Južnobanatskog okruga afrička kuga svinja dijagnostikovana je u opštini Pančevo, a zaraženih jedinki ima u Jabuci, dok su ugrožena područja Glogonj, Kačarevo, kao i delovi samog Pančeva. Isto važi i za Sefkerin u opštini Opovo i Crepaju, koja pripada Kovačici. Prema rečima epizootiologa iz Veterinarskog specijalističkog instituta Pančevo Aleksandra Živulja, u pomenutim mestima momentalno je u toku popis svinja.
Veterinarske stanice organizuju obilazak gazdinstava koja drže svinje, obeležavaju neobeležene i proveravaju zdravstveno stanje svinja u tim gazdinstvima.
– Molimo vlasnike svinja da se prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ukoliko imaju neobeležene svinje, a naročito ukoliko njihove svinje pokazuju znake poremećaja zdravstvenog stanja u formi odbijanja uzimanja hrane, crvenila po koži, a naročito na ušima, pobačaja kod suprasnih krmača i uginuća – navodi Živulj.
On dodaje da nije dozvoljeno bacanje uginulih svinja na mestima koja nisu određena za zakopavanje leševa.
– Naročito je opasno bacati leševe svinja koje su obolele od afričke kuge s obzirom na to da se ova opasna bolest tako može proširiti i na druge domaće i divlje svinje – ističe stručnjak.
Prema njegovim rečima, osnovni savet držaocima svinja, bilo da su u pitanju mala gazdinstva s malim brojem grla, bilo da su to velike farme, jeste podizanje nivoa biosigurnosti.
– Mora se postaviti dezinfekciona barijera na ulazu u objekte i u delu domaćinstva gde se nalaze svinjci, a to može da bude i tabla sunđera 50 puta 50 centimetara, koju treba politi rastvorom dezinficijensa. To su gotovi preparati ili dva odsto rastvora masne sode. U tu barijeru se umoči obuća kada se ide kod svinja, kao i po izlasku iz objekata – naglašava veterinar.
Živulj napominje da treba koristiti obuću i odeću koja služi samo za rad sa svinjama.
– Ne treba dovoditi kod svinja druge ljude, koji ne pripadaju tom domaćinstvu, niti odlaziti u objekte za držanje svinja drugih gazdinstava. Pored toga, prasad i svinje treba kupovati samo od proverenih proizvođača i s potpunom veterinarskom dokumentacijom, uz obavezno obeležavanje ušnom markicom. Ne treba hraniti svinje pomijama, a ukoliko se one ipak koriste, onda se moraju termički obraditi na 80 stepeni u trajanju od pet minuta. Svinje ne treba puštati na slobodnu ispašu, niti eventualno mešati s divljim svinjama. Pored toga, nije poželjno koristiti svežu zelenu masu u ishrani svinja s površina na otvorenom, gde je moguće da su boravile divlje svinje – kaže epizootiolog.
Sve slučajeve oboljenja kod svinja treba prijaviti nadležnom veterinaru, a slučajevi sumnje na afričku kugu svinja mogu se prijaviti i nadležnom veterinarskom inspektoru, ili veterinarima u Veterinarskom specijalističkom institutu Pančevo.
Obeležavanje svih svinja starijih od 35 dana jeste zakonska obaveza vlasnika ovih domaćih životinja.
ŠTA SVE MOŽETE PROČITATI U NOVOM BROJU NEDELJNIKA PANČEVAC KOJI JE OD DANAS NA KIOSCIMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.