KAD MEŠTANI PREDSTAVLJAJU SVOJE UMEĆE Četvrta ČAJANKA održana u muzeju u Starčevu! Pored Starčevaca okupili se i Pančevci! FOTO

21:05

15.06.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Nova sezona „Čajanki“ u muzeju otvorena je danas u galeriji muzeja istorije Starčeva što je okupilo brojnu publiku ne samo iz Starčeva već i iz Pančeva.

Ovim neformalnim druženjem uz čajne kolačiće i ledeni čaj Starčevci su pričali o sebi, čime se bave i šta stvaraju u slobodno vreme, ali i mestu u kom žive.

​Kao i prethodne, i ova četvrta čajanka je započela stihovima, ovog puta Mirka Aleksića, pesnika iz Starčeva, koji je prvu zbirku pesama objavio prošle godine pod nazivom „Pesme pisane dušom“, a ove godine i njeno drugo, dopunjeno, izdanje.

O svojoj ljubavi prema konjima pričala je Vesna Lazarević uz video projekciju fotografija. Ona danas s puno ljubavi brine o konjima u ergeli „Merac“ u Starčevu, a s publikom je podelila i sećanja na svoja učešća i nagrade na trkama.

​Zatim se publici predstavio Slaviša Cvetković koji se već 20 godina bavi slikarstvom. Trenutno je posvećen portretima zakoje je otkrio da ih radi u specijalnoj ruskoj suvoj tehnici uljanom bojom. Cvetković se bavi i izradom ikona na lipovoj dasci sa listićima od 24-tvoro karatnog zlata. ​

Privatna arhiva

​U završnici ovog događaja govorila je Snežana Tomašić, članica Udruženja žena „Neolit“, o rukutvorinama koje pravi. Prisutni su mogli da vide heklane broševe, rukavice, ogrlice i minđuše koje vredne ruke ove Starčevke heklaju.

Među prisutnima je bila i predsednica ovog udruženja Ljiljana Zarić koja je rekla nešto više o predstojećim aktivnostima „Neolićanki“ i novosti da su dobile novi adaptirani prostor za svoja okupljanja i rad.

​ Četvrta „Čajanka“ u muzeju u Starčevu završena je uz stihove Mirka Aleksića.

Program čajanke je pripremila i vodila Milena Jovišić.

 

(Pančevac)

DOM KULTURE JABUKA: Predstava „Zaljubi se Cica u princa“ pred mališanima 16. juna

23. DANI PROTE VASE NAREDNE NEDELJE: Posvećeni 185. godišnjici Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.