ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČUJE: Priština mora da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

17:29

09.06.2023

Podeli vest:

printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu KiM su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

– Svi Srbi na severu smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To je realnost – rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

On je ukazao da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani koja je optužila Beograd za mešanje u izborni proces na severu KiM, Vučić je rekao da je „zastrašujuće šta ti ljudi pričaju“. On je poručio da predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

– Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje – rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti „jer to mnogo košta“. Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona „Rafal“, kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem. Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ RAZGOVARAO SA BIN ZAJEDOM: Od šeika stigao poziv za učešće na konferenciji sa svetskim liderima! FOTO

HVALA NA POSETI NAŠOJ ZEMLJI Premijerka ispratila predsednicu Indije: Do sledećeg, nadam se skorog susreta! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.