SASTANAK ZAVRŠEN BEZ KONKRETNIH REZULTATA: Lajčak i Eskobar od Kurtija tražili hitnu deeskalaciju na terenu

23:40

05.06.2023

Podeli vest:

Sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog i predstavnika SAD za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, posle gotovo dva sata, završen je bez konkretnih rezultata.

Lajčak je, u obraćanju novinarima, kazao da su imali dug, otvoren i težak razgovor, kao i da su Kurtiju predstavili predlog međunarodne zajednice, te da je njihova misija tek počela i da se nada da će moći da predstavi dobre vesti, ali da toga još nema.

Preneo je da su Kurtiju predstavili predlog međunarodne zajednice sa tri glavne tačke – deeskalacija na terenu, što skorije održavanje izbora na severu i povratak dijalogu i procesu normalizacije.

Na pitanje o izborima, odgovorio je: „da smo postigli dogovor, ja bih to rekao“.

Što se tiče gradonačelnika opština na severu, Lajčak je rekao da su oni legalni, ali da nemaju legitimitet.

„Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, interesu svih, da imamo predsednike opština koji imaju legalitet, ali i legitimitet i zastupljenost“, rekao je Lajčak, sa čim se složio i Eskobar.

Eskobar je podvukao da je međunarodna zajednica ujedinjena više nego ikada.

„Nikada nisam video ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. Isti zahtev su uputile i SAD, Evropska unija, i NATO, i skoro svi prijatelji Kosova. Nadamo se da ćemo biti saslušani. Želimo najbolje za Kosovo. Mi smo najveći podržavalac bezbednosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova. Želimo da nas saslušaju“, poručio je on.

Na pitanje da li je Kurti prihvatio njihov predlog Eskobar je rekao da je misija još na početku i da ih čekaju još sutra razgovori.

Upitan za krizu na severu, Eskobar je kazao da je realnost takva da se radi o pitanju između Srbije i Kosova, odnosno pre svega unutrašnje politike Kosova, odnosa vlade i najvažnije manjinske grupe.

Lajčak je, u vezi sa izjavom EU, kazao da su to zahtevi svih 27 članica, i da taj dokument zbog toga ima težinu.

„Svi nas čekaju da se vratimo i da podnesemo izveštaj“, naglasio je on.

(Pančevac/Kosovoonline)

PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA BAJEROM: Otvoren razgovor o aktuelnim događajima na KiM, situaciji u svetu i saradnji dve države

PREDSEDNIK SUTRA SA LAJČAKOM I ESKOBAROM Sastanku u Vili Mir prisustvovaće i Žiofre i Hil

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.