MILENKO ČUČKOVIĆ ZA PANČEVAC: Grad Pančevo izbeglicama iz BiH i Hrvatske digao tri zgrade sa 76 stanova!

08:23

05.06.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva
U okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Grad Pančevo dobio je mogućnost izgradnje tri zgrade. One su napravljene, odlučeno je ko će u njima živeti, neki stanari su se uselili, a ima još onih koji čekaju ključ od stana.
O ovome, kao i generalno o pančevačkoj socijalnoj politici stanovanja, razgovarali smo s Milenkom Čučkovićem, gradskim većnikom zaduženim za područja rada, zapošljavanja i socijalne politike. Čučković je podsetio na to da je izgrađena zgrada u Glogonju sa osam stanova, kao i da su nikla dva stambena objekta na Strelištu sa ukupno sedamdeset šest stanova. Dodao je:
– Objekat u Glogonju otvoren je prošle godine. Međutim, jedna osoba je preminula, a druga je odustala od useljenja, tako da je u toku javni poziv upućen izbeglim licima zainteresovanim za dve garsonjere od 30 kvadrata. Formular i spisak potrebne dokumentacije mogu se podići u Povereništvu za izbeglice u Gradskom uslužnom centru, a sve informacije mogu se dobiti na broj telefona 013/308-818.
Prethodne godine useljena je i zgrada sa 40 stanova u Ulici Radivoja Koraća na Strelištu, a već od narednog meseca osobe koje žive u tim stanovima moći će da krenu u njihov otkup: prema Zakonu o izbeglicama, cena stana biće upola niža od njegove tržišne vrednosti. Druga zgrada u istoj ulici s 36 stanova biće useljena u narednih mesec dana – u toku je izrada upotrebne dozvole. Samim tim regionalni program stambenog zbrinjavanja, za koji su obezbeđena sredstva na donatorskoj konferenciji održanoj pre nekoliko godina u Sarajevu, gde je učestvovao veliki broj zemalja sveta, biće zaokružen.
Čučković objašnjava:
– Konkurs je odavno završen i izabrano je 76 porodica-korisnika. U zavisnosti od broja članova porodice, dodeljeni su stanovi odgovarajuće strukture. Dve osobe su mogle da konkurišu za stanove do 30 kvadrata, porodice sa tri člana za one od 40, sa četiri od 50 i preko pet članova za stanove preko 60 kvadrata. U Pančevu je ukupno bilo 12.000 izbeglica posle ratova u Hrvatskoj i BiH. Na ovaj način stambeno smo zbrinuli deo te populacije.
Osim toga, i ove godine kod Komesarijata za izbeglice Grad je aplicirao za sredstva za kupovinu seoskih kuća i građevinskog materijala za izbeglice, ali i za raseljena lica s Kosova, kojih je u Pančevu i okolini oko 1.500.
– Do sada smo dobijali 10.000 evra po seoskom domaćinstvu, pa ih je bilo teško naći. Najviše ih je kupljeno u Banatskom Brestovcu, Glogonju i Dolovu. Postupak je sledeći: objavimo javni poziv, ljudi se jave, budući korisnik traži i nađe kuću, komisija izađe na teren i proceni je, Grad potpiše ugovor s vlasnikom kuće, Komesarijat prebacuje sredstva Gradu, mi plaćamo taj objekat i osoba se u njega useljava s klauzulom da pet godina ne može da ga otuđi. Uz to, korisnik dobija još 200.000 dinara za kupovinu neophodnog pokućstva. Prošle godine smo kupili 29 takvih kuća, kao i 15 paketa građevinskog materijala u vrednosti od 550.000 dinara potrebnog, najčešće, za renoviranje objekata – kaže Čučković.
Ministarstvo za brigu o selu ima programe pomoći i za domicilno stanovništvo. Uz to, majke koje su rodile posle 1. januara 2022. godine mogu dobiti državnu subvenciju od 20.000 evra za kupovinu stana.
S obzirom na to da je Čučković u lokalnoj vladi zadužen i za rad i zapošljavanje, tema je i na čemu je trenutno gradski akcenat u ovim oblastima.
– U okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, ove godine Grad Pančevo ima na raspolaganju 12,5 miliona dinara i osam mera. Krećemo s programom studentske letnje prakse u julu, raspisan je javni poziv, baš kao i za subvencije za samozapošljavanje. Grad pruža mogućnost ljudima koji žele da razviju svoj biznis, a nezaposleni su, da dobiju iznos od 500.000 dinara. Tu je, u prvih godinu dana od započinjanja biznisa, uz finansiranje Grada, i za njih besplatno finansijsko-pravno stručno savetovanje. Postoji i konkurs za poboljšanje konkurentnosti srednjih škola putem opremanja kabineta za izvođenje praktične nastave – jasan je gradski većnik.
Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Pančevo, u gradu ima 5.039 nezaposlenih, koji aktivno traže posao. Zato je za četvrtak, 1. jun, planiran Sajam zapošljavanja, koji se održava u saradnji s NSZ-om. Najavljeno je učešće 34 poslodavca i 289 slobodnih radnih mesta. O rezultatima Sajma pisaćemo u narednom broju.
(Pančevac/S. Trajković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.