IZ UDRUŽENJA GRAĐANA KAČAREVO – OPŠTINA Zamire komunalni razvoj mesta! Tri decenije bez kapitalnog investiranja

09:57

02.06.2023

Podeli vest:

Pančevac
Članovi Udruženja građana „Kačarevo – opština” održali su 25. maja prvi skup s meštanima ispred zgrade Mesne zajednice. Tema je bila brži komunalni razvoj ovog mesta. Kako se moglo čuti, Kačarevo je do pre tri decenije prednjačilo u ovoj oblasti i bilo uzor mnogo većim naseljima u ondašnjoj državi.
Prema rečima Voja Krkobabića, predsednika Udruženja, sada, nažalost, nije tako. On je u obraćanju građanima naglasio da komunalni život iz dana u dan zamire, jer su Kačarevci već više od tri decenije lišeni kapitalnog komunalnog investiranja, koje bi počivalo na investicijama iz budžeta nekadašnje opštine, a sada Grada Pančeva. Kako je objasnio, budžet Grada po obimu „ubranih” sredstava iz godine u godinu beleži rekorde, a to Kačarevci ni najmanje ne osećaju. Čak su i investicije koje su pre deceniju i po započete, kao što je, na primer, izgradnja kanalizacije, zamrznute.
Krkobabić je rekao da je u pogledu kapitalnog komunalnog investiranja Kačarevo u posebnoj finansijskoj oskudici od momenta kada je Pančevo dobilo status grada, pri čemu Mesna zajednica Kačarevo, osim formalno, praktično više i ne postoji, i da je neophodna pravičnija raspodela gradskog budžeta. On je izneo podatak da na godišnjem nivou gradsko budžetsko finansiranje Kačareva iznosi u proseku manje od 10 miliona dinara, što je oko 100.000 evra, a to znači da s gradskim budžetom od blizu 65 miliona evra građanima Kačareva pripada tek šeststoti deo zajedničke kase: budžetski potencijal Kačareva višestruko nadilazi sumu koju ovo mesto sada dobija.
Stav ovog udruženja građana jeste da se do sopstvenih sredstava i bržeg komunalnog razvoja mesta može doći samo ostvarivanjem statusa opštine. Za poslednje 23 godine, kako su istakli organizatori ovog skupa i prisutni meštani, namnožilo se mnogo problema koji sve više parališu život naselja. UG „Kačarevo – opština” nastaviće da organizuje skupove građana na otvorenom prostoru u centru naselja.
(Pančevac/S. T.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.