VEŠTE RUKE I PROLEĆNI DANI NA PLATOU: Pančevci uživali u ručnim radovima i specijalitetima 39 izlagača iz cele Srbije! Promocija narodne kulture, tradicije i starih zanata

09:16

02.06.2023

Podeli vest:

Printscren/TVP
U organizaciji udruženja „Vešte ruke”, šesti put je održana manifestacija „Prolećni dani” na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva, kao i u njoj. Cilj ovog događaja je promocija narodne kulture, tradicije i starih zanata naroda koji žive na teritoriji Republike Srbije.
Učestvovalo je 39 izlagača iz cele Srbije (Beograd, Ražanj, Iđoš, Kovin, Despotovac, Kruševac, Novi Sad, Pančevo…). Posetioci su bili u prilici da pogledaju ručne radove, narodne nošnje i specijalitete krajeva iz kojih dolaze udruženja. Gradsko veće je ove godine proglasilo „Prolećne dane” za manifestaciju od javnog interesa za grad Pančevo, a zvanično ju je otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu. Ona je ovom prilikom rekla:
– Velika mi je čast i zadovoljstvo što danas mogu da vas pozdravim ispred Grada Pančeva. Zaista je divno biti ovde među vama i uživati u vašim sjajnim radovima. Način na koji vi negujete tradiciju i kulturu, kao i stare zanate, mogu da posluže kao primer drugima. Budite istrajni, ne odustajte od toga, sačuvajte sve ovo za generacije koje dolaze, a Grad Pančevo će se i dalje truditi da pomogne i podrži vaš rad.

Printscreen/TVP

U okviru manifestacije je održana i izložba ručno vezenih jastučića i maramica pristiglih na konkurs koje je udruženje peti put raspisalo početkom godine. Na konkurs je stiglo preko 80 jastučića i maramica, a dodeljena su priznanja autorima najboljih radova u nekoliko kategorija.  Održano je i takmičenje u vezu uživo, gde su se zainteresovane učesnice nadmetale u izradi kvalitetnog ručnog rada u ograničenom vremenu. Izabrani su i najbolji mafin s jagodom i najlepše dekorisan štand.
Udruženje „Vešte ruke” osnovano je 9. maja 2016. godine, a glavni cilj mu je očuvanje i negovanje narodne kulture, tradicije i starih zanata kroz izradu ručnih radova i, uz to, organizovanje kulturnih manifestacija i održavanje edukativnih seminara. Do sada je realizovalo nekoliko projekata na lokalnom nivou uz finansijsku podršku Grada Pančeva, a manifestacijom „Prolećni dani” svakog maja se obeležava rođendan udruženja. Projekat po kom je udruženje postalo prepoznatljivo, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, a koji se i dalje realizuje, jeste  „Domaćinstvo u nastavi”.

Printscreen/yt/Pancevo Rtv

U okviru njega, učenici viših razreda osnovne škole uče da izrađuju ručne radove od različitih materijala i stiču nova znanja o ulozi porodice u formiranju kulture ponašanja, stanovanja i ishrane.
Uz sve pomenuto, do sada su realizovane i radionice za vez i za izradu predmeta od pustovane vune, kao i predavanja o lekovitom bilju.
S. T.
U NOVOM BROJU NEDELJNIKA „PANČEVAC“ KOJI JE OD DANAS U PRODAJI MOŽETE PROČITATI:
Stroge kazne za pretnje na internetu

Milenko Čučković o socijalnoj politici stanovanja
Grad izbeglicama digao
tri zgrade sa 76 stanova

Naši sugrađani koji su se zbog ratova doselili iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske zbrinuti su u dva stambena objekta na Strelištu i jednom u Glogonju

Zanimljiv konkurs
Učestvujte u izboru
najlepše nove reči

Rezultati popisa
Prosečan Pančevac
star je 43 i po godine

Gradska razglednica
Požnjeli smo uspeh
u svetu visoke mode
U KRUGU

Istorija
Vule Žurić o nemačkom zločinu 1941.

Zdravlje
Pripremite organizam za nastupajuće vrućine

Zapis
Milenko Prvački: Niko ne može da mi uzme Pančevo

Foto-reportaža
U Brestovcu za Spasovdan bilo baš domaćinski

Sport

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.