spot_img
Pančevo u slikamaULICE U PANČEVU: SLAVKA BOKŠANA Čovek koji je voleo nauku

ULICE U PANČEVU: SLAVKA BOKŠANA Čovek koji je voleo nauku

Ulica Slavka Bokšana pripada teritoriji Mesne zajednice Gornji grad. Pod ovim nazivom postoji od 1951. godine, a prostire se od Knićaninove do Svetozara Šemića. Ova ulica se prvi put pojavljuje na Planu grada Pančeva iz 1935. godine pod nazivom XVI.
Slavko Bokšan je rođen u Đurđevu 1889. godine kao jedno od devetoro dece Pavla i Julijane, rođene Mušicki. Odrastao je u Novom Sadu, gde je završio osnovnu školu i maturirao 1908. u Srpskoj velikoj gimnaziji, čiji je bio stipendista. Diplomirao je elektrotehniku 1913. na berlinskom tehničkom fakultetu. Po završetku studija dobio je mesto u fabrici „Krup”, potom u firmi „Bergman”, a 1915. prelazi u berlinski „Simens i Halske”, gde ostaje sve do 1920. godine, zaštićen od vojne obaveze i učešća u Prvom svetskom ratu kao austrijski podanik.
U Beograd je došao 1921. kao predstavnik „Simensa i Halskea”, a 1922. osniva sopstveno preduzeće „Inž. Slavko Bokšan, mašinsko i elektrotehničko preduzeće”, poznato po poslovima na elektrifikaciji. Podigao je električne centrale u Aranđelovcu, Bitolju, Loznici, Negotinu… Radio je i na održavanju električnih centrala u Vojvodini.
Pored praktičnog angažovanja, radio je i na naučnom polju. Pišući stručne članke, bavio se problemima industrijalizacije, elektrifikacije, elektriciteta, zvuka, nuklearne fizike… Od 1924. započinje svoju borbu za popularizaciju Nikole Tesle, posvećujući veliku pažnju proučavanju njegovog života i dela, a 1935. osniva Društvo „Nikola Tesla” – za unapređenje nauke i tehnike.
S još nekoliko kolega Slavko Bokšan osnovao je 1927. godine Radio A. D. – Beograd, a 1932. u Beču je objavio monumentalnu knjigu „Nikola Tesla und sein Werk” u izdanju Lajpcig–Beč–Njujork, koja u svetu politike postiže ogroman uspeh i poteže široke diskusije o pitanju prvenstva patenta radio-prijemnika: Tesla ili Markoni? Ova Bokšanova borba završila se potpunom rehabilitacijom Teslinog imena i njegovog životnog dela i poništavanjem Markonijevih patenata u Patentnom uredu u Vašingtonu.
Napisao je desetak knjiga i niz članaka u kojima je svetu dokazivao istinu o našem velikom zemljaku. Pored borbe perom, borio se i živom reči. Godine 1936. bio je jedan od glavnih pokretača proslave 80-godišnjice života Nikole Tesle, na kojoj se kroz govore najpoznatijih ličnosti iz sveta elektrotehnike snažno manifestovala istina o Tesli. Posle toga Bokšan putuje po najbitnijim evropskim centrima i održava predavanja o našem naučniku, boreći se za pobedu istine o njemu.
Iako najistaknutije mesto u Bokšanovom životu zauzima borba za Teslu, objavio je i knjige koje opisuju istorijski razvoj elektrotehnike, život i delo Mihajla Pupina, Dmitrija Mendeljejeva, Tomasa Edisona… Bio je prvi urednik i saradnik (1941–1948) časopisa „Nauka i tehnika” koji je Društvo izdavalo, prvi direktor Instituta „Nikola Tesla” (1939), član književnog saveta Matice srpske od 1940. godine. Bio je oženjen Nemicom Gertrudom Jarijus i imali su dve ćerke: Kosaru i Jelenu.
Po otpočinjanju Drugog svetskog rata u maju 1941. mađarski fašisti su mu u Somboru ubili brata Hadži Dimitrija, protu, a u januaru 1942. u Novom Sadu streljali i bacili u Dunav najstarijeg brata Miloša, advokata, i dve sestre: Katicu, nastavnicu, i Kosaru, stomatologa.
Slavko Bokšan je preminuo 1953. u Beogradu.

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...

ČISTIJE, IPAK MOŽE: Više od 10 radnika svakog dana pomoću vozila s dizalicom i 3i kamiona, prevezo otpad do...

Oktobarska akcija sakupljanja i odnošenja kabastog otpada ispred domaćinstava u Pančevu, Starčevu i Dolovu počela je i trajaće do 27. oktobra. Stanovnici će moći...

AKO IMATE 60 I VIŠE GODINA I PIŠETE PESME Prijavite se na seniorski konkurs za najlepšu pesmu STIHOVI ZA...

Pravo učešća na konkursu imaju sve starije osobe. Festival stvaralaštva starijih „Zlatno doba“ poziva sve seniore-poete koji pišu srcem da se odvaže i prijave se...

MINISTAR ODBRANE SRBIJE Vučević: Otkud albanskim nindžama puške iz Srbije, da nismo možda i njih obučavali?! FOTO

Na optužbe iz Prištine da je Vojska Srbije obučavala nekakve teroriste a da ih je Srbija naoružavala, ministar odbrane Srbije Vučević je danas na...