spot_img
PANČEVOServisne InformacijePANČEVAC PITA ZA VAS Šta možete da prenesete preko granice? Pažljivo spakujte...

PANČEVAC PITA ZA VAS Šta možete da prenesete preko granice? Pažljivo spakujte kofere da vas ne bi kaznili na carini

Pošto se bliži vreme godišnjih odmora, koje će mnogi građani provesti van Srbije, postavlja se pitanje šta se sve može preneti preko granice, kako bi se izbeglo plaćanje rigoroznih kazni, posebno u slučaju ulaska u susedne zemlje koje su u Evropskoj uniji.
Tako su zabeleženi slučajevi u kojima su neki građani platili kaznu veću od 500 evra jer su na graničnom prelazu imali šest kutija cigareta.
Prilikom prelaska graničnog prelaza putnik može da poseduje najviše do 10.000 evra (novac u gotovini, putnički čekovi). Ako sa sobom imate više od 10.000 evra, potrebno je da to prijavite carinskom službeniku. Ukoliko ne prijavite novac, a posedujete veću sumu od dozvoljene, protiv vas se podnosi prekršajna prijava i u tom trenutku vam se oduzima novac.
Jedina situacija kada je dozvoljeno da prenesete više novca jeste u slučaju kada se selite iz svoje zemlje i tom prilikom je potrebno da dostavite dokument koji predstavlja dokaz o iseljenju. Količina novca koju imate na platnim karticama nije ograničena i niko vam neće praviti problem oko toga.
Preko granice putnik može preneti 40 kutija cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana, ako se prelazi granica na kopnu. U slučaju da se prelazi granica na aerodromu, dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana. U slučaju prekršaja kazne idu i do 500 evra.
Prilikom prelaska graničnih prelaza uglavnom je dozvoljeno uneti 0,5 litara žestokog alkoholnog pića sa udelom alkohola 22%, 0,5 litara vina i dva litra piva. Akciznu robu (piće, cigarete, gorivo) mogu unositi samo lica starija od sedamnaest godina.
Sadržaj vašeg ličnog prtljaga zavisi od perioda u kom putujete, svrhe putovanja, trajanja putovanja i slično. Prema opšteusvojenoj praksi, lični prtljag su predmeti odevanja, lične higijene, ishrane, razna tehnička roba, sportski rekviziti koji su potrebni za to putovanje, lekovi i slično.
Laptop računar se smatra delom ličnog prtljaga i prilikom putovanja laptop možete nositi sa sobom i nećete morati da ga posebno prijavljujete na granici. Preko granice možete preneti jedan parfem i jednu toaletnu vodu. Lekove možete preneti, ali samo onu količinu koja je za vašu ličnu upotrebu.
Carinik može da zahteva neku potvrdu da su lekovi za vas i u tom slučaju je potrebno priložiti fotokopiju lekarskog recepta ili neki drugi dokaz, kao što je otpusna lista, potvrda lekara itd. Pored goriva koje je u rezervoaru, moguće je uneti kantu s najviše 10 litara goriva.
(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...