MILOŠ VUČEVIĆ JE NOVI PREDSEDNIK SRPSKE NAPREDNE STRANKE: Predlog za naslednika dao predsednik Aleksandar Vučić! FOTO

16:13

27.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/IG/milosvucevic_odbrana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na vanrednoj sednici SNS u Kragujevcu dao predlog naslednika na mestu predsednika stranke i istakao da smatra da bi trebalo da ga nasledi trenutni ministar odbrane, a nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. On je izabran za to mesto.

Vučević je rođen 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu „Vasa Stajić“ pohađao je u rom gradu, a potom je završio gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosečnom ocenom 8,84. Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Predsednik je Gradskog odbora Srpske napredne stranke Novi Sad. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. godine i 2017. godine.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Potpredsednik Srpske napredne stranke postaje 2021. godine, a prošle godine postao je ministar odbrane.

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. godine. Iste godine dobija i nagradu „Kapetan Miša Anastasijević”, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021.

Dobitnik je priznanja „Bela golubica“ u okviru programa „Tesla Global foruma“. Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save drugog stepena.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti.

Pasionirani je ljubitelj fudbala i sporta. Slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

Govori engleski jezik. Oženjen je Majom, otac Mihaila i Danila.

Otac Miloša Vučevića – Zoran Vučević

Zoran Vučević rođen je u Skoplju 1939. godine.Osnovnu školu i gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ završio je u Novom Sadu, a na Pravnom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je 1963. godine. Pravosudni ispit položio je 1971. godine.

Radio je u „Elektrovojvodini“, a 1971. godine je otvorio sopstvenu advokatsku kancelariju. Uža specijalnost u advokatskoj praksi su mu je bila privredno i krivično pravo. Tokom bogate advokatske prakse vodio je brojne sporove.

Bio je dobar poznavalac istorije, posebno slovenskih naroda kao i srpske književnosti.

Predsednik Skupštine Novog Sada postao je 2004. godine.

(Pančevac/Telegraf)

SAVET ZA NACIONALNU BEZBEDNOST DONEO ODLUKU: Oružane snage Srbije do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti! FOTO

TRENUTNO JE MIRNO NA SEVERU KOSOVA: Policija se i dalje nalazi u zgradama opština

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.