spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoNEMA SEČE DRVEĆA U PARKU Rekonstrukcija Gradskog parka biće završena do početka...

NEMA SEČE DRVEĆA U PARKU Rekonstrukcija Gradskog parka biće završena do početka septembra

U okviru poslednje faze rekonstrukcije Gradskog parka, koja treba da traje do početka septembra, neće biti sečenja drveća, poručuju iz Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo”. Takozvana sanacija drveća na osnovu izveštaja o zdravlju sadnica koji je sačinio Šumarski fakultet 2020. godine bar za dogledno vreme je završena.
„Zdravstveni kartoni” drveta u Gradskom parku su pregledani, nezdravi primerci i delovi odstranjeni su u toku prethodnih godina pošto je 2020. godine Grad platio izradu Izveštaja o zdravstvenom stanju stabala. Kako kažu u JKP-u „Zelenilo”, tada su korišćenjem svih raspoloživih aparata za utvrđivanje vitalnosti drveća sakupljeni neophodni podaci, a za izradu tog izveštaja angažovana je vodeća institucija u oblasti šumarstva u Srbiji – Šumarski fakultet iz Beograda.
Prema tome, kako navode u JKP-u „Zelenilo”, u ovoj, poslednjoj fazi nove rekonstrukcije Gradskog parka sečenja drveća neće biti. Bageri će biti angažovani samo za kocke. A ekipe JKP-a „Zelenilo” koje su se mogle primetiti ovih dana u stvari su seckale grane koje su se toliko izdužile da su ometale prolazak ljudi po stazama ili su počele i da se suše.
 Koprivići prestarili
Inače, u našem Gradskom parku, prema poslednjem katastru zelenih površina, na samom trgu se nalazi 230 stabala.
– U njemu dominiraju lipe, koprivići, javori, divlji kesten, kedrovi, ukrasni dud, a odnedavno su stanovnici trga i liriodendroni, ukrasne trešnje, magnolije i druge vrste – pojašnjava detaljnije za „Pančevac” Ženja Marinković, savetnica za pejzažnu arhitekturu u JKP-u „Zelenilo”.
Pejzažno uređenje Gradskog parka koncipirano je tako da su drvoredi pozicionirani uz glavne pešačke koridore. Na obodu parka sačinjeni su od vrste koprivić, dok se na unutrašnjim travnatim površinama nalaze slobodnije formirane grupacije i pojedinačna, soliterna stabla lipa, javora i drugih vrsta.
Milan Šupica
Nažalost, veliki broj koprivića sa asimetričnim formama krošnji, čije su snažne grane pravile nama tako omiljene tunele iznad pešačkih staza, posebno onaj od „Ristića” do Muzeja, morao je da bude posečen.
– Budući da su ova stabla sađena šezdesetih godina prošlog veka, na većem broju njih, prilikom izrade izveštaja o zdravstvenom stanju stabala, konstatovana je trulež unutar debla i grana, što prouzrokuje iznenadne lomove i veliku štetu. To je bio razlog da se razmišlja o promeni vrste drvorednih stabala. Na mestima na kojima su, iz bezbednosnih razloga, uklonjeni koprivići, posađena su stabla liriodendrona – lalinog drveta, koja se odlikuju pravim deblom i širokom razgranatom krošnjom – kaže Ženja Marinković, dodajući da se posebna dekorativnost ove vrste ogleda u zanimljivom obliku lista – u vidu instrumenta lire, odakle i potiče naziv liriodendron, dok cvetovi podsećaju na cvetove lale, koja se takođe nalazi u nazivu vrste liriodendron tulipifera: tulipa – lala.
Svake godine 3.000 novih stabala
Na pitanje da li u budućnosti možemo očekivati veće promene kada je reč o drveću u Gradskom parku, odgovor je odričan.
– Za tim nema potrebe jer je pokrovnost krošnjama na trgu dosta visoka. Ono čime ćemo se baviti u narednom periodu jesu cvetne rondele i travnjaci, čija će obnova biti neophodna nakon završetka radova na rekonstrukciji. Novina na trgu od prošle godine jeste automatski zalivni sistem, koji će nam omogućiti lepe, negovane travnjake i cvetnjake – kazala je Ženja Marinković.
Krajem marta je završena prolećna sadnja drveća i sada se te sadnice intenzivno zalivaju kako bi period adaptacije biljaka bio uspešniji, a sezona sadnje drveća nastaviće se u novembru.
Pančevac
A pošto građani često nemaju poverenja kada je reč o seči drveća, na pitanje kako u JKP-u „Zelenilo” određuju koje drvo više ne može da opstane, ili koje bi moglo biti opasno zbog eventualnog pada, Ženja Marinković kaže da svako živo biće, pa tako i drveće, ima određeni životni vek i sklonost ka bolestima.
– Podatak da JKP „Zelenilo” Pančevo svake godine posadi preko 3.000 stabala u gradu dovoljno govori o našoj misiji, a to je da grad bude što zeleniji. Nikako nam nije cilj da bespotrebno uklanjamo stabla. Stabla u gradskim sredinama koja rastu okružena popločanim, zbijenim zemljištem, nedostatkom vlage i aerozagađenjem najčešće ne mogu postići svoju fiziološku starost. Kada je procena pojedinačnog stabla u pitanju, na nekim primercima se prilično jasno može identifikovati stanje vitalnosti u kojem se nalaze jer se vide suve grane, suhovrhost, rak-rane debla, pukotine na granama, pojava gljiva truležnica i sl. Međutim, kod pojedinih vrsta se dešava da stabla spolja izgledaju zdravo, a iznutra već postoji poodmakla trulež. Takva stabla, pod dejstvom ekstremnih temperatura, snažnih vetrova ili prekomerne količine padavina, neočekivano se lome i izvaljuju, što se ne može predvideti – pojašnjava Ženja Marinković.
Zato se povremene seče i sprovode, kako bi se osigurala bezbednost građana i imovine. Ali takva stabla se zamenjuju, a sade se i potpuno nove sadnice, kako kažu u JKP-u „Zelenilo”.
(Pančevac)
U novom broju nedeljnika Pančevac koji je od danas na koscima još možete pročitati:

Vlada prihvatila zahteve poljoprivrednika
Šta sve roditelji moraju da znaju o „Tiktoku”
Aleksandar Vučić u Pančevu
Za razgovor u „Petrohemiji”
do uvećanja plata za radnike

Ekonomska zagonetka
Inflacija pada, a više cene ostaju

Zašto Strelište njegovi
stanovnici vole najviše

Slavko Radojčić: Jedan od dobrih ljudi

Foto-reportaža
Oni grade makete, makete grade njih

Sport

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

TROFEJ BEOGRADA 2023: Anja Crevar osvojila dve zlatne medalje i overila vizu za SP u Fukuoki VIDEO

Pančevka Anja Crevar osvojila je dve zlatne medalje na međunarodnom plivačkom mitingu "Trofej Beograda 2023". Proglašena je za najuspešniju plivačicu takmičenja. Anja Crevar isplivala je...

MILENKO ČUČKOVIĆ ZA PANČEVAC: Grad Pančevo izbeglicama iz BiH i Hrvatske digao tri zgrade sa 76 stanova!

U okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Grad Pančevo dobio je mogućnost izgradnje tri zgrade. One su...

BRESTOVAC SELO KOJE HRABRO IDE NAPRED: Za Spasovdan ovde bilo je baš domaćinski i za svakog po nešto

 Kao i svaki put, žitelji tog simpatičnog naselja proslavili su Spasovdan, koji po verskom kalendaru uvek pada u četvrtak, što im je na neki...

I TO JE PANČEVO: Govore nam šta su norme ponašanja. Koja pravila moraju da se poštuju: najpre bezazlene, dečje,...

Prilagođeni Može se reći da smo prilagođeni. Da takvi budemo, uče nas od početka. Govore nam šta su norme ponašanja. Koja pravila moraju da se poštuju: najpre bezazlene,...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Jazu i Terijerkicu

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...