DECENIJA OD SMRTI PESNIKA SAŠE BOŽOVIĆA Neka deca rastu, kao u bajci

14:17

24.05.2023

Podeli vest:

Pre deset godina, 20. maja 2013, iznenada je preminuo po mnogima najbolji pančevački dečji pesnik – Saša Božović. Rođen je 1968. godine na Cetinju, ali je gotovo ceo svoj život proveo u našem gradu.
Autor je mnogo tekstova himni za škole, manifestacije, sportske klubove, TV i radio emisije… Veliki broj njegovih pesama – više od sto – komponovan je, a muziku njegovim rečima pridodavali su najznačajniji stvaraoci za decu: Jovan Adamov, Leontina, Radoslav i Vladimir Graić, Svetlana Milić, Rade Radivojević, Mari Mari, Saša Marić i mnogi drugi. Bio je prijatelj sa svima njima, kao i s nekim drugim autorima za najmlađe, kao što su Minja Subota, Tode Nikoletić, Lado Leš, Nenad Knežević Knez… Ipak, njegovi najbolji drugari bila su deca.
Radio je kao saradnik na scenariju popularne emisije „Muzički tobogan”. Bio je autor i voditelj preko 300 radio-emisija za decu, kao što je „Deca su ukras sveta”, koja je godinama emitovana na Radio Pančevu, a duže od četiri godine uređivao je „Dečju stranu” u „Pančevcu” i pisao za nju. Imao je ukupno 802 nastupa, a poslednji mu je bio upravo u Pančevu.
Objavio je šest knjiga pesama za decu: „Neka deca rastu” (2003. godine), „Kao u bajci” (2004), „Na belom konju” (2006), „Danas je praznik” (2007), „Kad zaploviš u svet snova” (2009) i „Neka pesma leti” (2011).
Posle njegove smrti upućen je predlog grupe građana tadašnjoj gradskoj Komisiji za imenovanje ulica i trgova da most preko Tamiša ponese njegovo ime, ali nije prošao. S obzirom na Sašinu moć da rečima spaja ljude, decu i obale, ovo formalno priznanje bi bilo možda i suvišno: njegove pesme će i generacijama dece koja dolaze unositi radost u srca.
Jedna od njegovih pesama koja je komponovana i osvajala je brojne nagrade, ali nije objavljena ni u jednoj knjizi, jeste „Zvezda sreće”: „Tamo negde u daljini sija tvoja zvezda sreće, kada sklopiš oči snene, u snove ti tiho sleće…”
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.