ODRŽAN SOCIJALNI DIJALOG MLADI MLAĐIMA Stevanović: Mladi najviše iskustva stiču u razgovorima sa ljudima koji su bliži njihovom uzrastu FOTO

14:19

24.05.2023

Podeli vest:

Pančevac/Miloš Simić

U Mašinskoj školi u Pančevu održan je socijalni dijalog „Mladi mlađima“. Ovom prilikom su učenici prve godine imali šansu da razmene svoja iskustva i razgovaraju sa predstavnicima različitih fakulteta, kao i sa predstavnicima SKONUS-a.

Pančevac/Miloš Simić

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, koji je izneo svoje mišljenje o ovom događaju:

– Pre svega želim dobrodošlicu predstavnicima Kancelarije za dualno obrazovanje Srbije, i predstavnicima SKONUS-a, koji danas ovde u Pančevu učestvuju u formiranju konverzacije mladih sa mlađima. Ideja Kancelarije za dualno obrazovanje, kojem smo se i mi kao grad, a i Mašinska škola, kao i studenti sa SKONUS-a odazvali, jeste da mladi koji su ne tako davno bili u srednjoj školi, razgovaraju sa srednjoškolcima. Praksa je pokazala da se mlađi više otvaraju i bolja iskustva stiču u razgovorima sa ljudima koji su bliži njihovom uzrastu.

Pančevac/Miloš Simić

Na pitanje koliko je značajan ovakav jedan program za naš grad, gradonačelnik je rekao:

– Grad Pančevo se trudi da uvek bude pionir u stvarima koje su zaista dobre. Smatramo da je ovakva jedna stvar fenomenalna za naše mlade sugrađane, za naše srednjoškolce, i apsolutno uvek ćemo se odazvati na ovakve pozive. Kao što je to bio slučaj kada smo ovde u Mašinskoj školi uvodili dualno obrazovanje, danas kada pričamo o tome imamo potpisanih preko 20 ugovora sa raznim kompanijama, koje će u narednom periodu uložiti u čitav grad Pančevo.

Pančevac/Miloš Simić

Zatim je svoje mišljenje iznela i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS-a Gabrijela Grujić, koja je naglasila koliko su ovakvi socijalni događaji bitni za naš grad:

– Veliko mi je zadovoljstvo što se danas nalazim ovde sa predstavnicima SKONUS-a, i sa studentima različitih fakulteta, na jednoj tribini koja se zove „Mladi mlađima“. Delimo zajedničke stavove da mi kao odrasli zaista želimo da ponudimo mladima kvalitetan nivo obrazovanja, i ne samo toga, nego i vaspitanja. Mislim da su naši mladi ljudi koji se trenutno obrazuju u našim sistemima, stvarno kvalitetni mladi ljudi. Za mene je značajno da naglasim da su u Mašinskoj školi zastupljeni i trogodišnji i četvorogodišnji profili, i za svaki od tih profila postoji kvalitetan program rada koji će omogućiti da deca steknu najviši mogući nivo obrazovanja. U skorijoj budućnosti u planu je i proširenje škole, gradiće se objekat od oko 1800 kvadratnih metara, a finansije je omogućila Vlada Srbije, koja će u taj projekat uložiti nešto preko 2 miliona evra.

Pančevac/Miloš Simić

Potom se javnosti obratila i predstavnica mlađih generacija Jelica Ristić, koja je trenutno na Učiteljskom fakultetu na Univerzitetu u Beogradu:

– Danas smo tu da podržimo inicijativu Kancelarije za dualno obrazovanje, u okviru socijalnog dijaloga „Mladi mlađima“. Kao predstavnik Učiteljskog fakulteta, sa svojim kolegama sa drugih fakulteta, smo danas tu da prenesemo svoja iskustva, da ispričamo naš put formalnog, ali i neformalnog obrazovanja, i da kažemo našim budućim kolegama da bez obzira na profil i profesiju kojom žele da se bave, da nam je put svima isti, da imamo iste dileme, iste strahove, pa i iste izazove na tom putu. Takođe, od velikog nam je značaja komunikacija koju smo već ostvarili u okviru socijalnog dijaloga u školama koje smo posetili u Užicu, Valjevu i Beogradu. Verujemo da ta vrsta dijaloga nama znači kada nam mlađi postave pitanje, jer vidimo da imaju poverenje u nas, i da su slobodni da nam se obrate.

Pančevac/Miloš Simić

Potom se osvrnula na najčešća pitanja koja dobija od mlađih generacija:

– Najčešća pitanja su kako smo se mi opredelili za određeni fakultet, sa kojim smo se izazovima suočavali, šta smo radili u situacijama kada imamo puno da učimo, način na koji povezujemo teoriju i praksu, koliko nam znači praktična primena onoga što smo naučili. Negde mislim da im je to svima izuzetno važno, ali im svakako bude lakše kada čuju da smo kroz sve te izazove i strahove i mi svojevremeno prolazili.

(Pančevac/Miloš Simić)

U PANČEVU OTVORENI MAJSKI DANI KNJIGE Marija Jević: S godinama shvatamo da nam je knjiga najbolja životna prijateljica FOTO

GRAD PANČEVO RASPISAO JAVNI POZIV: Pomoć za rešavanje stambenog pitanja izbeglica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.