OGLASILO SE MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Naložen vanredni inspekcijski nadzor zbog pritužbi na rad psihoterapeuta u OŠ „Vladislav Ribnikar“

17:57

22.05.2023

Podeli vest:

printscreen/Pink TV

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je, povodom primedbi roditelja na rad dr Ranke Radulović tokom pružanja psihološke podrške učenicima, naložilo vanredni inspekcijski nadzor. Klinika za psihijatriju UKCS hitno će sprovesti unutrašnji nadzor, dodaje Ministarstvo.

Ministarstvo zdravlja je povodom primedbi roditelja devojčice nastradale u tragediji 3. maja 2023. u OŠ „Vladislav Ribnikar“, na rad prim. dr Ranke Radulović iz Klinike za psihijatriju UKCS tokom pružanja psihološke podrške učenicima, naložilo vanredni inspekcijski nadzor, dok će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja 2023 na koji se primedbe odnose.

„Podsećamo javnost da je Ministarstvo zdravlja već 4. maja 2023, neposredno nakon tragedije u školi ‘Vladislav Ribnikar’, u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim“, piše u saopštenju.

Prvom sastanaku su, navodi Ministarstvo, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici Unicefa, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje.

“Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS. Sve ove ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8 do 12 časova i od 12 do 16 časova.

Pored toga, dodaje se, na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima.

“Sve ove zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima, otvorile su besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno. Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno“, navodi Ministarstvo.

Ove aktivnosti i dalju koordinaciju, dodaje Ministarstvo, od 11. maja je preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Srbije.

PREPORUKE MINISTARSTVA ZA OŠ VLADISLAV RIBNIKAR: Deca koja nisu spremna za nastavu ne moraju da idu

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.