spot_img
PANČEVOHronikaNAKON DIVLJAČKOG NAPADA NA FOTO-REPORTERA PANČEVCA Novinar dobro, vinovnici uhapšeni, na potezu...

NAKON DIVLJAČKOG NAPADA NA FOTO-REPORTERA PANČEVCA Novinar dobro, vinovnici uhapšeni, na potezu pravosuđe! SLIKAO CVEĆE, DOBIO BATINE

Foto-reporter lista „Pančevac” Milan Šupica fizički je napadnut 4. maja u Ulici Svetog Save u Pančevu posle obavljanja svoje profesionalne dužnosti.
Njega su, pošto je izašao iz automobila nadomak kuće u kojoj živi, napala dva u tom trenutku nepoznata čoveka, najpre verbalno, a potom i fizički: dobio je nekoliko udaraca pesnicom u grudi.
Pritom mu je oduzeta kartica sa snimljenim materijalom iz foto-aparata. O ovom nemilom događaju izveštavale su novinske agencije i brojni mediji u celoj zemlji, a podršku kolegi pružila su najveća novinarska udruženja.
Slikao cveće, dobio batine
Naime, Šupica se na Jabučkom putu zaustavio kako bi u improvizovanoj piljari fotografisao cveće. Pošto ga je prodavačica pitala zašto fotografiše, on je izvadio službenu legitimaciju i pokazao joj je, rekavši da radi za „Pančevac”. Foto-reporter se automobilom uputio ka centru grada, a tri osobe, od kojih jedna kasnije nije učestvovala u napadu, najverovatnije su ga od „piljare” pratile svojim vozilom i, kada se zaustavio u Ulici Svetog Save, nepoznati muškarci izašli su iz automobila, izvukli Šupicu iz kola, pretili mu verbalno i potom pocepali torbu u kojoj je bio foto-aparat. Zatim je Šupica dobio nekoliko udaraca u grudi, a kada je hteo da pozove policiju, otet mu je telefon, izvađena kartica iz foto-aparata i, uz pretnje, nasilnici su bacili na zadnje sedište Šupičinog vozila i telefon i foto-aparat, dok su karticu poneli sa sobom.
O ovom napadu obaveštena je policija, koja je brzo izašla na lice mesta. Šupica je potom otišao u PU Pančevo, gde je, pošto su mu pokazane fotografije, prepoznao počinioce. Kako je osećao jake bolove, otišao je u bolnicu. Lekari su obavešteni da se radi o napadu na novinara i posle rendgenskog snimanja i pregleda ortoped i hirurg u Opštoj bolnici Pančevo dijagnostikovali su da se radi o povredama petog i šestog rebra i nagnječenju grudnog koša.
Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu podnelo je krivičnu prijavu, kojoj se Šupica pridružio.
Pančevac
Brza reakcija tužilaštva
U svojoj prvoj reakciji Osnovno javno tužilaštvo, 5. maja, saopštilo je sledeće:
„Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je u saradnji sa PU Pančevo uhapsilo G. K. (2004) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda i S. K. (1977) zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti jer su dana 4. maja 2023. godine oko 15.10 časova u Pančevu u Ulici Svetog Save putničkim vozilom presreli putničko vozilo kojim je upravljao oštećeni M. Š., fotoreporter lista ’Pančevac’, izvukli ga iz putničkog vozila, nakon čega je S. K. uzeo torbu i iz fotoaparata protivpravno oduzeo memorijsku karticu i uputio pretnju da će prebiti i ubiti M. Š., dok je G. K. istom zadao tri udarca zatvorenom šakom u predelu grudi, od kojih je M. Š. zadobio teške telesne povrede.
„Po nalogu dežurne zamenice OJT Pančevo G. K. i S. K. određeno je zadržavanje u trajanju od 48 časova i isti će uz krivičnu prijavu biti privedeni i saslušani u svojstvu osumnjičenih.”
Na našu molbu da nam približi šta se u međuvremenu dogodilo sa osumnjičenima, portparol OJT, 16. maja, izdao je ovo saopštenje:
„Povodom događaja od dana 4. maja 2023, kada je u Pančevu S. K. uputio pretnju fotoreporteru nedeljnika ’Pančevac’ M. Š. da će ga prebiti i ubiti, dok mu je G. K. zadao tri udarca zatvorenom šakom u predelu grudi od kojih je M. Š. zadobio tešku telesnu povredu, OJT Pančevo je nakon što je saslušalo osumnjičene predložilo Osnovnom sudu u Pančevu određivanje pritvora protiv S. K. i G. K. zbog postojanja osnovane sumnje da će ometati postupak uticanjem na oštećenog i svedoke, dok prema S. K. i zbog postojanja osnovane sumnje da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, na osnovu kog predloga je sud odredio pritvor S. K. i G. K. Nakon što su ispitani oštećeni i svedoci, prestali su zakonom propisani razlozi za određivanje pritvora prema G. K. i pritvor je istom ukinut od strane suda, dok je prema S. K. odluka o pritvoru i dalje na snazi. U daljem toku postupka dokaznih radnji OJT Pančevo će naložiti neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenih i sprovesti ostale radnje u cilju utvrđivanja svih bitnih elemenata krivičnih dela koja se S. K. i G. K. stavljaju na teret.”
Brza reakcija i policije i tužilaštva zavređuje pohvale. Koleginice i kolege iz brojnih medija takođe su munjevito reagovali i napad na foto-reportera na zadatku nije ostao u senci. To, zapravo, i jeste najbolji način da se ovakvi događaji preveniraju: novinari moraju da imaju sigurnost da ih niko neće fizički šikanirati kada rade.
Moguće kazne za počinioce
Krivični zakonik Republike Srbije članom 121. reguliše tešku telesnu povredu kao krivično delo. U stavu 1 ovog člana piše: „Ko drugog teško telesno povredi ili mu zdravlje teško naruši, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”.
U Krivičnom zakoniku o krivičnom delu ugrožavanje sigurnosti piše da ko „ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”. Pretnje nasiljem mogu biti i elementi drugih krivičnih dela, posebno iz oblasti protiv sloboda i prava čoveka i građanina.
(Pančevac)
U NEDELJNIKU „PANČEVAC“ KOJI ĆE NE NAĆI U PETAK NA KIOSKU MOŽETE PROČITATI I :

Decenija od smrti pesnika Saše Božovića

Nema izmene zakona
Udovice i udovci i dalje
bez prava na dve penzije

Odloženo zatvaranje
Do „Vuka” vozom
do sredine jula
Gradska razglednica
Proleće koje nam
je oduvala košava

Državna matura, projekt
od vitalnog interesa

Uživanje u lepom vremenu mogu da vam pokvare krpelji
Srbislav Ćojbašić, vitez vina i vinske kulture

Lep život na lepom Tamišu i ostale priče

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

DAN ŠKOLE U OŠ VASA ŽIVKOVIĆ: Pesma, igra, skečevi, sport, izložbe

Ovog 23. maja navršava se 155 godina od imenovanja Vase Živkovića za pančevačkog protu. Davne 1868. građani ovog grada založili su se za to...

GRAĐANSKA PROMATRAČNICA SINIŠE TRAJKOVIĆA Svi imamo istu misiju: da se zagledamo u svoja srca i tamo potražimo dobrotu u...

Građane Srbije, sve, posle dva masakra s početka maja ujedinila je bol. I tuga. Nema osobe koja sama sa sobom ili s nekom drugom...

ULICE U PANČEVU: SLAVKA BOKŠANA Čovek koji je voleo nauku

Ulica Slavka Bokšana pripada teritoriji Mesne zajednice Gornji grad. Pod ovim nazivom postoji od 1951. godine, a prostire se od Knićaninove do Svetozara Šemića....

PLES SA VREMENOM 51. Ex teatar Fest od 8. do 11. juna u Domu omladine Pančevo! Besplatne ulaznice za...

Od 8. do 11. juna održava se 51. Ex teatar Fest u Domu omladine Pančevo. Festival traje četiri dana u okviru kojih će biti izvedeno...

POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DECU: „Zekina zavrzlama“ pred mališanima u Kačarevu 2. juna

Pozorišna predstava za decu "Zekina zavrzlama" biće izvedena u petak, 2. juna, u Domu omladine Kačarevo, u 18 sati, saopšteno je iz Doma kulture Kačarevo. Ulaz...