VANDALSKI I SRAMOTNI ČIN: Ispisani uvredljivi grafiti na Sabornom hramu u Tuzli

11:44

17.05.2023

Podeli vest:

Avaz

Na ogradi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sinoć je nepoznata osoba ispisala neprimerene grafite.

Policiji je događaj prijavljen oko 22 sata. Službenici su odmah izašli na teren i dokumentovali događaj. Reagovali su i iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle, a oštro su osudili vandalski i sramotni čin ispisivanja ružnih i neprimerenih reči.

– Ovaj arhitektonski biser sakralne arhitekture, ne samo da je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle i okolice, nego je već 140 godina mesto susreta pravoslavne duhovnosti i kulture sa svom raznolikošću i mozaikom religijske pluralnosti grada Tuzle, Tuzlanskoga kantona i šire regije Severoistočne Bosne. Iz toga razloga smo iznenađeni i razočarani ovim udarcem na vrednote i simbol našeg zajedničkog života u Tuzli.

Avaz

Pronaći i sankcionirati počinitelje
Pozivamo odgovorne u MUP-u Tuzlanskoga kantona, PU Tuzla i sve one kojima je javna sigurnost i sigurnost privatnog vlasništva u nadležnosti, da u što kraćem roku pronađu i sankcioniraju počinitelje ovoga vandalskoga dela, a javnost, političke strukture i medije pozivamo da ovaj vandalski čin ne interpretiraju ili krivo tumače u pravcu koji bi dodatno zastrašivao ili unosio nemir u pravoslavnu zajednicu u našem gradu – navodi se u saopštenju.

(Pančevac/Avaz/Foto: Avaz)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.