SLOVAČKA FIRMA BROVEDANI POSETILA MAŠINSKU ŠKOLU PANČEVO Pažnju im privukao bivši đak ove škole Milan Labat

08:28

17.05.2023

Podeli vest:

Mašinska skola Pančevo
Mašinska škola Pančevo krajem aprila ugostila je delegaciju slovačke kompanije „Brovedani”. Povod posete je uspostavljanje saradnje između ove ugledne pančevačke stručne škole i firme iz Slovačke koja se bavi proizvodnjom složenih komponenti za auto-industriju i avio-industriju.
Naime, bivši đak ove škole Milan Labat, koji je završio smer za CNC programera, pre nekoliko meseci zaposlio se u ovoj kompaniji. Prema rečima profesora Svetislava Sekulića, Labat je privukao pažnju menadžmenta svojim znanjem i veštinama koje je stekao učeći u Mašinskoj školi.
– Veoma uspešno je položio testove koji određuju kategoriju znanja i veština. Za razliku od Slovaka, svojih vršnjaka, obezbedio je treću i četvrtu kategoriju. Bili su jako zadovoljni i veoma brzo je napredovao. Stariji radnici su bili skeptični kada mu je dodeljen posao na CNC mašini, ali Milan ih je veoma brzo razuverio znanjem i sposobnošću. Veštine koje je poneo iz naše škole veoma su cenjene i na jednom sastanku direktora postavljeno je pitanje o pokretanju saradnje sa školom iz koje je potekao Milan – s ponosom je istakao Sekulić i dodao da je usledio poziv iz Slovačke, uspostavljen je kontakt s direktorom Nenadom Dojčinovićem i ubrzo je organizovana poseta menadžmenta „Brovedanija”.
Na prezentaciji koja je organizovana u ovoj pančevačkoj školi svaki učenik koji je prisustvovao dobio je poklon i ponudu za posao po završetku školovanja. Kako je rekao profesor Sekulić, predstavnici firme su bili veoma otvoreni za jačanje saradnje i u razgovoru s direktorom i profesorima Mašinske škole izrekli pozitivne utiske nakon obilaska i upoznavanja s mogućnostima ove stručne ustanove.
– Došli su da vide koje mogućnosti pruža Mašinska škola Pančevo. Inicijalno su bili zainteresovani za kadar za CNC mašine, ali su nakon detaljnog upoznavanja s principima rada proširili interesovanje i na druge smerove naše škole. Naročito su im interesantni mehatroničari i tehničari za kompjutersko konstruisanje. Sve u svemu, utisak je da postoji veliki prostor za saradnju – rekao je Sekulić i dodao da je upućen poziv Mašinskoj školi da poseti proizvodne pogone ove firme.
Ideja je da se u narednom periodu definišu modeli saradnje, jer nameravaju da investiraju u razvoj naše škole – da obezbede neophodnu opremu. Zainteresovani su za to da naši đaci, u okviru dualnog obrazovanja, praksu stiču u njihovim pogonima o njihovom trošku, rekao je za „Pančevac” profesor Sekulić. Ono što je potpuno iznenadilo goste iz Slovačke jeste nivo znanja engleskog jezika naših učenika, što predstavlja prepreku manje kada je reč o zapošljavanju učenika ove škole u inostranim kompanijama.
Delegacija firme „Brovedani” posetila je članove pančevačkog udruženja „Đetvan” i družila se s predstavnicima slovačke zajednice u našem gradu.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.