PANČEVAČKI ĐACI I NASTAVNICI ODALI POČAST ŽRTVAMА: Da se nikada više ne ponovi!

15:32

15.05.2023

Podeli vest:

Z. Stanizan

Drugog dana od tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar” na Vračaru, koja se dogodila 3. maja i u kojoj je zverski ubijeno osmoro đaka i pripadnik obezbeđenja, a ranjeno šestoro dece i nastavnica, pančevački đaci i njihovi roditelji i nastavnici organizovano su posetili centralni gradski trg i tu odali počast nastradalima.U parku prekoputa Gradske uprave, ćutke i dostojno, stotine osnovaca i srednjoškolaca, nastavnika i profesora, službenika i tetkica, direktora škola, od ranih pa sve do kasnih popodnevnih sati polagali su cveće i palili sveće u znak počasti stradalima u masakru. Na mestu velikog bola ostavljene su i poruke podrške i utehe, kao i crteži najmlađih.
„Stop nasilju”, „Ne vređaj drugare”, „Stop ’Tik-toku’”, „Stop igricama sa ubicama i sa oružjem!” – samo su neke od poruka koje su najmlađi osnovci uputili Pančevcima u nadi da će se stvari izmeniti iz korena. U školama muk. Tog dana većina učionica ostala je prazna jer su nastavnici i profesori na vanrednim sednicama nastavničkih veća odlučili da se u petak, 5. maja, održi javni čas na mestu gde Pančevo žali žrtve suludog terora.

Kao i u svim drugim sredinama, i pančevački đaci doživeli su strahovit udar usled dramatičnog događaja. Nastavnici su već obavili razgovore sa đacima kako bi se ublažile traume. Psiholozi i pedagozi dali su savete predmetnim nastavnicima i razrednim starešinama o tome na koji način da vode časove, a direktori su upoznali zaposlene s merama koje je propisala država. Zaposleni su upoznati i s preporukama nadležnog ministarstva. U danima koji slede pred nastavnicima je veliki zadatak – treba đake umiriti i vratiti im sigurnost.

Naime, Ministarstvo prosvete uputilo je školama instrukcije i preporuke za postupanje s ciljem pružanja podrške i sprečavanja dalje traumatizacije dece koja su upoznata s tragičnim događajima u OŠ „Vladislav Ribnikar”. Nadležni su ukazali zaposlenima u školama na značaj podrške i apelovali na budnost svih u obrazovnom sistemu, jer je mladima potrebna pomoć da se suoče s gubicima i da prebrode teške događaje.
Kako stoji u dopisu, Ministarstvo prosvete veruje u stručnost i posvećenost prosvetnih radnika i podseća ih na bazu resursa, kao i na poseban priručnik „Psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama” koji sadrži precizna uputstva za postupanje u ovakvim i sličnim situacijama. Nastavnicima i profesorima prosleđeni su brojevi telefona u slučaju da kod svojih đaka primete traumu – obezbeđena je potrebna podrška za psihološku kriznu intervenciju koja predstavlja psihološku prvu pomoć kako bi se kod deteta stabilizovali kognitivni i emocionalni procesi i smanjila učestalost pojave dugoročnih negativnih posledica događaja. U akciju su uključeni Institut za mentalno zdravlje, Društvo psihologa Srbije i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Z. Stanižan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.