MI PITAMO ZA ANGELINU SA STRELIŠTA: Da li venčanica iz Turske može biti oslobođena carine?

12:57

15.05.2023

Podeli vest:

Naša sugrađanka Angelina P. koja živi u naselju Strelište poslala je „Pančevcu” pismo u kojem kaže da se uskoro udaje, ali da ovaj „najsrećniji dan u životu” želi da upotpuni venčanicom iz Turske. „Našla sam baš tamo venčanicu iz mojih snova i htela bih da je poručim. Koliko sam čula, imamo sporazum s njima o slobodnoj trgovini po kojem ne moram da platim carinu. Da li je to tačno?”, pitala je Angelina. „Pančevac” je potražio odgovor za Angelinu.

Kako kažu u Upravi carina, to je moguće ukoliko venčanica koju Angelina namerava da uveze iz Turske ima tursko preferencijalno poreklo. U tom slučaju ona može da bude oslobođena plaćanja carine prema važećem Sporazumu o slobodnoj trgovini koji je Srbija
sklopila s Turskom. Ali ova vrsta povlastice zahteva sprovođenje redovnog carinskog postupka. U ovom slučaju neophodno je da Angelina podnese carinsku deklaraciju, uz
koju obavezno mora da priloži i dokaz o poreklu, tj. obrazac EUR 1. Preferencijalno poreklo robe može biti iskazano i na fakturi prodavca robe, ali pod uslovom da ukupna vrednost na fakturi ne prelazi 6.000 evra za bilo koju pošiljku koja se sastoji od jednog ili više paketa.

Preferencijalno poreklo robe može biti iskazano i na fakturi prodavca robe, ali pod uslovom da ukupna vrednost na fakturi ne prelazi 6.000 evra za bilo koju pošiljku koja se sastoji od jednog ili više paketa.

Izjava na fakturi može se sačiniti ako se navedeni proizvodi mogu smatrati proizvodima sa poreklom iz zemlje proizvođača i ako ispunjavaju druge uslove iz protokola o preferencijalnom poreklu robe. Izjavu na fakturi izvoznik će sačiniti tako što će je otkucati mašinom, otisnuti pečatom ili odštampati na fakturi, dostavnici ili drugom komercijalnom dokumentu.

 

(Pančevac/Nevena Simendić)

MI PITAMO ZA VAS: Može li mi suprug uzeti decu ako se razvedem?

MI PITAMO ZA SVETLANU: U čemu je razlika između neprihvatanja i odricanja od nasledstva?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.