UIGRANI, UTEGNUTI, NALICKANI, NASMEJANI… Deca uživala na 60. zonskoj smotri muzičko-folklornog stvaralaštva južnog Banata

11:51

15.05.2023

Podeli vest:

Pančevac
Deca iz šesnaest kulturno-umetničkih društava i grupa iz celog južnog Banata takmičila su se, ali i uživala na 60. zonskoj smotri muzičko-folklornog stvaralaštva južnog Banata, koja je održana u utorak, 9. maja, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Pančeva. Odluku o tome ko su najbolji i ko će imati priliku da svoje umeće pokaže i na Pokrajinskoj smotri u Bačkoj Topoli, selektor će doneti do 17. maja.
„Žumberačko kolo”, „U Milice duge trepavice”, „Konji moji”, „Lulu, luške” „Opa-cupa skoči”, „Lepa Anka kolo vodi”, „Igrale se delije”, „Ficko”, „Mađarac”, „Ćopavo kolo”, „Devla”, igre iz Dimitrovgrada, spletovi slovačkih narodnih igara, igre iz leskovačke Morave, đerdapskog Podunavlja, pesme i igre Rumuna iz Banata… Do kraja ovog teksta, najmanje, mogli bi se nabrajati naslovi koreografija i pesama koje su pred prepunom salom dvorane Kulturnog centra u utorak, 9. maja, izvela deca uzrasta osnovne škole, iz celog južnog Banata. Roditelji i drugari su, kako se i očekivalo, bili oduševljeni nastupima, ali osmeh s lica nije se skidao ni drugim posetiocima. Svi mladi učesnici, njih 250, bili su uigrani, usvirani, uvežbani, nalickani, zategnuti, nasmejani…
Konačna odluka nakon svih zonskih smotri
Ipak, selektor Damir Šipovac, etnolog i koreograf iz Bačke Topole, moraće da donese odluku o tome ko su najbolji koji će naš region predstavljati na Pokrajinskoj smotri u Bačkoj Topoli, 4. juna. Da bi se uporedili najbolji iz svih regiona kako bi i selekcija na nivou Vojvodine bila najbolja, konačna odluka će, ipak, biti saopštena krajem iduće nedelje, kada sve zonske smotre budu završene.
Dobre ocene i publike i prisutnih stručnjaka i koreografa dobili su, kao što se i očekivalo, prošlogodišnji učesnici Pokrajinske smotre: Dom kulture „3. oktobar” iz Banatskog Novog Sela i KUD „Stanko Paunović” iz Pančeva. Oni su bili i jedini učesnici u selekciji „izvornog stvaralaštva”, to jest instrumentalnih i pevačkih solista i grupa. A nisu izostali ni u selekciji „koreografisani folklor” za dečje ansamble i nižih i viših razreda.
Od Pančeva, preko Kovačice, do Vršca
Pored Pančevaca i Novoseljana, dobre komentare neposredno posle nastupa dobili su i „folkloraši” iz viših razreda iz Doma kulture „Mihajlo Pupin” u Idvoru i iz Društva za negovanje tradicije „Banatsko kolo” iz Debeljače. Nisu zaostajale ni folklorne skupine iz OŠ „Mlada pokolenja” iz Kovačice i u mlađoj i u starijoj kategoriji, kao ni najmlađi iz KUD-a „Grozd” iz Vršca, a aplauze publike pobrali su i KUD „Paja Marganović” iz Deliblata, KUD „Mramorak” i KUD „Gaj” u kategoriji viših razreda.
Kulturno-prosvetna zajednica Pančevo bila je, po oceni učesnika, besprekoran domaćin. A kako je za „Pančevac” rekla Suzana Pavlović, sekretar KPZ-a, šteta je što zbog sprečenosti na ovoj 60. jubilarnoj smotri nisu mogli da učestvuju, iako su po odluci gradskih selektora Petra Pavlova i Dragana Mićića to zaslužili, KUD „Petefi Šandor” iz Pančeva i OŠ „Moša Pijade” iz Debeljače.
– Posle pokrajinske smotre biće održano i republičko takmičenje. Ne sumnjam da će neko od naših, iz naše „zone”, stići do najvišeg nivoa – bila je ubeđena u svojoj izjavi za „Pančevac” Suzana Pavlović.
A što se tiče Pančevaca, već u nedelju, 14. maja, u Bačkoj Topoli, na pokrajinskom nivou, takmičiće se Dečji duvački orkestar Muzičkog centra jer u selekciji orkestara i horova nema zonske smotre. A kako je najavila Suzana Pavlović, Pančevci već u subotu, 20. maja, mogu očekivati pravi spektakl u folkloru i instrumentalnom izvornom stvaralaštvu na zonskoj smotri odraslih, a dotle će se znati i ko su najbolji sa zonske smotre dece.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.