NAJVEĆI USPEH U ISTORIJI PANČEVAČKOG FUDBALA: Željin superligaški tango! FOTO

18:28

13.05.2023

Podeli vest:

Pančevac

Ostvaren generacijski san.

Za dvanaest godina – od „betona“ do „plafona“!

Grad na Tamišu to nije doživeo! Ali, eto, to nekada malo fudbalsko „čudo”, tamo s Mise pokraj Peskane, ostvarilo je dosad nedosanjani san genaracija naših sugrađana i sugrađanki. Fudbalski klub Železničar postao je novi superligaš! Sve do Đurđevdana 2023. godine Pančevo u svojoj devetstogodišnjoj istoriji nije moglo da se podiči takvim uspehom, takvim dostignućem, koje je u euforiju bacilo ceo južni Banat. „Željin” veličanstveni trijumf najveći je fudbalski uspeh u celom regionu, pa onda i ne treba da čudi što se od subote, 6. maja, u Pančevu i okolini priča samo o fudbalu i popularnoj „dizelki” sa obala Tamiša.

Pančevac

Železničar je stao rame uz rame s Crvenom zvezdom, Partizanom, Vojvodinom i ostalim velikanima srpskog fudbala, i to nije samo sportska istorija našeg grada – ne, jer ispisane su najlepše stranice opšte istorije Pančeva. Fudbal i sve oko njega nije samo sport, jer su u ovu fenomenalnu igru nad igrama, u gotovo svim krajevima sveta, utkane ljudske sudbine, ljubavi, nadanja, strepnje, preokupacije, najlepša maštanja i snovi. Fudbal je simbol čovekovog života, što je teško opisati nekim objektivnim rečima i zapažanjima, bez pristrasnosti, pogotovo onima koji su beznadežno inficirani. Uostalom, ne kaže se džabe da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, ali ne treba zaboraviti da ima mnogo zaljubljenika u ovu čudesnu igru u kojoj baš ništa nije sporedno. Ovi „Željini” igrači, zajedno sa stručnim štabom i svim ljudima koji ih odlično vode, postali su heroji Pančeva. Uspeli su da se plasiraju u najviši fudbalski rang u našoj zemlji, što nijednoj generaciji do sada nije uspelo. Nema nikakve sumnje, pre ili kasnije, o ovom fenomenu će se dugo i euforično pričati, pisati knjige, snimati filmovi i ispisivati pančevačka istorija – usmeno i pismeno. U fudbalu, kao i u životu, pobeđuju oni koji su sposobni, odgovorni, vredni, stručni, ali i složni, puni razumevanja, zrele ličnosti i psihološki stabilni i motivisani igrači… Po svemu sudeći, „Želja” ima baš takve ljude. Ljudine koje su se zlatnim slovima upisale u devetstogodišnju istoriju grada, zajedno s brojnim navijačima, sa svim Pančevkama i Pančevcima koji ih zdušno podržavaju!

Fudbalski klub Železničar je osnovan davne 1947. godine, bitisao je u nižim ligama, imao je i teške trenutke, ali je opstajao. Ovaj kolektiv je uvek bio jači od svih nedaća i zbog toga veliku zahvalnost treba uputiti svima koji su kroz istoriju bili makar i delić sada širom zemlje popularne „dizelke” s Tamiša. Uspon ka vrhu počeo je pre dvanaest godina, kada je na čelo kluba došao Zoran Naunković, čovek koji je zajedno sa svojim saradnicima doneo novu energiju, želju, ljubav, entuzijazam… I krenula je „dizelka”, iz najniže, „beton” lige. Godinu po godinu išla je samo uzlaznom putanjom, preskakala je rangove, da bi, eto, stigla i do samog „plafona”, do vrha – do fudbalskog sazvežđa! Ova, istorijska sezona 2022/2023, koja je startovala porazom u Pančevu od Zlatibora (koji će od leta igrati u Srpskoj ligi), najsjajnijim slovima spominjaće se u sportskim almanasima našeg grada. Železničar je u prvoligašku prvenstvenu trku za bodove krenuo sa Igorom Savićem na mestu šefa stručnog štaba, nastavio ju je s Tomislavom Sivićem, da bi do konačnog cilja stigla s Vladimirom Gaćinovićem na poziciji prvog trenera. I svako od njih dao je svoj doprinos veličanstvenom uspehu i obezbedio mesto među besmrtnima. Nije ovosezonska trka još uvek završena, ostale su još tri runde do kraja, ali Železničar je ostvario nedostižnu prednost u odnosu na trećeplasirani Grafičar, dok se lideru IMT-u približio na samo bod zaostatka…

Pančevac

U sportsku istoriju svoja imena su upisali i momci koji su u ovoj, najsjajnijoj fudbalskoj sezoni u Pančevu činili tim Železničara: Mladen Živković, Andrej Kožul, Nikola Petrović, Luka Petrović, Dario Grgić, Aleksandar Đorđević, Marko Jovanović, Marko Konatar, Bojan Balaž, Aleksandar Simčević, Aleksandar Kovačević, Mateja Zuvić, Milan Mirosavljev, Mirko Milikić, Stefan Obradović, Saša Tomanović, Šaleta Kordić, Stefan Hajdin, Nikola Lainović, Despot Obrenović, Strahinja Jovanović, Đorđe Šušnjar, Goran Brkić, Luka Janković, Veljko Trifunović, Luka Popović, Danilo Dašić, Milan Tomić, Marko Bačanin, Strahinja Stojanović, Obioa Odita i Regan Obeng.

Pored predsednika Zorana Naunkovića i njegovih prvih saradnika Nenada Bojkovića i Predraga Sanadera, ogromne zasluge za „Željin” podvig imaju i sportski direktor Ivan Adžić i stručni štab koji su, pored šefa Vladimira Gaćinovića, činili i treneri: Branko Savić, Filip Jorgić, Stefan Radulović, Duško Ljubičić, kao i medicinski tim: Miloš Cvetanović, Ivona Japundža, Slobodan Perić, Kristijan Malečkar i Marko Petrović. Ali i Grad Pančevo koji je podržavao i podržava najuspešniji fudbalski kolektiv sa ovih prostora.

Rekli smo već, sezona još uvek zvanično nije završena, pa u tri preostala kola plej-ofa Prve lige Srbije (dva u Pančevu) treba očekivati prepune tribine Sportskog centra „Mladost”, jer nastupa vreme fudbalskog slavlja – vreme Fudbalskog kluba Železničar!

Sjajan je bio „Želja” ove sezone, a plasman u elitu osigurao je u subotu, 6. maja, na Đurđevdan. Tog dana su na Novom Beogradu, na stadionu pokraj „studenjaka”, snage odmerili domaći „majstori” i pančevačka „dizelka”. Tog dana je „Želja” odigrao svoj superligaški tango: Radnički–Železničar 0:3 (0:2).

Pančevac

Bilo je jasno od prvog minuta da kapiten Mladen Živković i njegovi drugovi jako žele ovaj trijumf. „Beli” su odigrali jednu od najboljih partija ovog proleća, držali su utakmicu pod kontrolom sve vreme, a superligaški snovi počeli su da se ostvaruju u jedanaestom minutu. Korner je izveo Aleksandar Đorđević, a u šesnaestercu Radničkog najbolje se snašao Saša Tomanović. Bio je najviši u skoku i udarcem glavom poslao je loptu na pravo mesto, postigavši tako svoj prvenac u dresu Železničara. Na 0:2 povisio je odlični Nikola Lainović u 25. minutu, a suze brojnih simpatizera pančevačkog kluba počele su da se slivaju niz obraze… Emocije su počele da preplavljuju, Superliga je došla tako blizu…

I posle odmora „Želja” je bio tim koji dominira. Jednostavno, ovakva šansa nije smela da se ispusti. Minuti su proticali, čekao se samo poslednji sudijski zvižduk pa da se ruke podignu uvis, da se pogleda u nebo, da ponos kod svakoga kome su „Željine” boje na srcu poraste od Novog Beograda do Pančeva… A pre samog kraja tačku na ovaj susret lepim pogotkom stavio je Strahinja Jovanović. Kraj utakmice! Železničar je i zvanično među najboljima. Pančevo se svrstalo među superligaške gradove Srbije!

Ljubitelji sporta u našem gradu i okolini imaće priliku da pozdrave nove članove srpske fudbalske elite već u subotu, 13. maja, kada će u „zelenoj oazi” gostovati Inđija. Biće to još jedan sportski praznik, a treba očekivati i dobar meč, jer gosti nisu izgubili sve nade da mogu da se domognu baraža koji vodi u doigravanje za plasman u elitu. Uz veliku podršku s tribina, a sada nema nikakve sumnje da će je i biti, Železničar će lakše nastaviti svoj pobednički pohod.

(Pančevac)

PORAZ PANČEVACA U NOVOM SADU: Rukometaši Dinama izgubili od Vojvodine 26:23, revanš u utorak u Pančevu

MLADA PANČEVKA U REPREZENTACIJI SRBIJE: Milica Bunčić će učestvovati na Balkanskom prvenstvu u planinskom trčanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.