DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE: Na stadionu Kozara svečano obeležena 31 godina od osnivanja vojske RS FOTO

13:13

12.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/Rtrs

Na stadionu Kozara svečanom predajom raporta i postrojavanjem jedinica počela je centralna svečanost obeležavanja 31. godine od osnivanja Vojske Republike Srpske i 18-godišnjice formiranja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, Oružanih snaga BiH.

Printscreen/Rtrs

Svečanost je počela predajom raporta komandanta Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka brigadira Sretena Miloševića zameniku ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandru Goganoviću, nakon čega su intonirane himna Republike Srpske „Moja Republika“ i himna BiH.

U Centralnoj spomen-sobi služen je parastos za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Printscreen/Rtrs

U ime institucija Republike Srpske venac je položio predsednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović. Venac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cveće su položile delegacije Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.

Printscreen/Rtrs

Nakon pomena su položeni venci i cveće.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, Skupština srpskog naroda u BiH, donela na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.

Vojno nasleđe i identitet Vojske Republike Srpske neguje Treći pešadijski /Republika Srpska/ puk.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210.000 boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23.801 pripadnik položio život u temelje Srpske, dok ih je 40.000 ranjeno.

(Pančevac/Rtrs)

SJENICA SE NEPRESTANO TRESE: Ovaj grad za dva dana pogodilo čak 8 zemljotresa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.