DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA MAJA: U narednih nedelju dana oblačno i hladno, potom stiže pravo prolećno vreme!

23:00

11.05.2023

Podeli vest:

Pixabay

Dosadašnji deo maja protekao je u znaku veoma promenljivog i nešto hladnijeg vremena, a poslednjih dana je i veoma vetrovito. Ovakvo vreme nastaviće se i narednih 7 do 10 dana, nakon čega bi usledila stabilizacija vremena.

Srbija je ovih dana pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, a takva situacija očekuje i do kraja ove, ali i početkom sledeće sedmice.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, pod uticajem ciklona vreme je veoma vetrovito, naročito u košavskom području, a jugoistočni vetar ima povremeno olujne udare.

Košava će kratkotrajno oslabiti u subotu, ali će duvati sve do narednog utorka.

Najjači intenzitet košave očekuje se u petak i u nedelju, a udari jugoistočnog vetra biće tada na jugu Banata i do 100 km/h.

Inače, pod uticajem ciklona, u Srbiji će narednih 7 do 10 dana padavine biti skoro svakodnevna pojava.

Kiša se očekuje širom Srbije, a biće povremeno i lokalnih pluskova sa grmljavinom.

Najsunčanija biće subota, a padavine se tada u jutarnjim časovima očekuju samo na severu Vojvodine, a posle podne i uveče novi talas padavima zahvatiće Srbiju sa jugozapada, odnosno sa Jadranskog mora.

Narednih dana biće i svežije, uz temperature ispod proseka, ali već od nedelje i ponedeljka sledi manji porast temperatura vazduha, tako da će to ići u prilog i za nastanak grmljavinskih oluja sa gradom i obilnijim pljuskovima.

Oni se naročito očekuju u nedelju i tokom sledeće sedmice, pri čemu se ponegde očekuju i veoma obilne padavine.

Kako nas u narednih 7 do 10 dana očekuju česte padavine, neretko i obilnije, uz veće količine, očekuje se i porast svih manjih i srednjih reka, naročito sledeće sedmice, a lokalno obilne padavine mogle bi dovesti i do manjih poplava i bujica na manjim tokovima, prema sadašnjim prognozama uglavnom u brdsko-planinskim predelima Srbije.

Za sada opasnosti od poplava na većim rekama nema.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu maja od 21 do 25°C, ona će do kraja ove sedmice biti ispod, a tokom sledeće sedmice oko prosečnih vrednosti.

Dakle, prema trenutnim proračunima, promenljivo i veoma nestablno vreme potrajalo bi tokom cele druge dekade maja i početkom treće. Stabilizacija vremena usledila bi nakon 21-22. maja, uz porast temperarta na i preko 25°C.

(Pančevac/Novosti)

BEZBEDNOST U ŠKOLI I LOKALNOJ ZAJEDNICI: U Starčevu održan forum, razgovaralo se i o pravima i obavezama učenika i nastavnog osoblja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.