ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU: Usvojena Deklaracija o nestalim osobama, predstavljen nacrt statuta ZSO

18:41

02.05.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavlja se danas u Briselu razgovorima u kojima učestvuju predsednik Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije.

Završen sastanak u Briselu

U Briselu je večeras oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.sandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije.

Obraćanje Petra Petkovića

– Usvojen je tekst deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašerne važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestaloim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. VIše od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu „end fors disapirijens“ koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno.

printscreen/TV Pink

Vujičić: Doživele smo jednu veliku neprijatnost

– Doživele smo jednu veliku neprijatnost. Kurti i Besljimi su stalno dobacivali, nisu nam dali da govorimo, da nije bilo predsednika Vučića nastao bi haos. Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao „Gdre ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije“, tu je nastao totalni haos, zašto se koristi Kosovo i Metohija, „to nije deo Srbije“. Već dve nedelje unazad oni vrše takav pritisak na upravljački tim. Da predsednik nije ušao u svađu da nas zaštiti kao žene, pre svega, da nam da mogućnost da iznesemo onaj naporan rad koji je bio na nacrtu statuta – rekla je Danijela Vujičić nakon razgovora u Briselu.

printscreen/TV Pink

Usvojena deklaracija o nestalima

Kako Tanjug javlja, Delegacije Beograda i Prištine usvojile su u Briselu Deklaraciju o nestalima. Ovu informaciju potvrdio je i izveštač RTS.

Borelj dočekao Vučića

Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u zgradi EEAS dočekao je HRVP Žosep Borelj.

– Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega – napisano je na Instagramu „buducnostsrbijeav“ u opisu fotografije.

Stigle delegacije

Delegacija Beograda predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem stigla je danas u zgradu EU u Briselu, gde bi trebalo da počne nova runda dijaloga na visokom nivou.
Malo ranije u zgradu je stigla i delegacija Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Na sastanku, koji je sazvao Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, trebalo bi da se razgovara o statutu ZSO i Deklaraciji o nestalim licima.
Sastanku će prisustvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), biti dve teme – nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Vučić se oglasio na Instagramu

Pred polazak u Brisel oglasio se predsednik Vučić.

– Već nekoliko dana, a posebno juče i danas, Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu, on i njegovi pomagači. Uključili su sve, Šaipa Kamberija, Azima Vlasija… od svih analitičara i političara. Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o borbi za slobodu zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista već i protiv NATO agresora. Kao što on reče prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras. Živela Srbija, nema predaje – rekao je predsednik na snimku iz aviona na putu do Brisela.

BORELJ DOČEKAO VUČIĆA Predsednik poručio: Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega

PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO: Prolivena krv za slobodu ne može da se vrati! Imaću to u vidu večeras VIDEO

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.