CRVENI KRST PANČEVO: Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći u nedelju u parku Barutana!

12:18

28.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Crveni krst Pančevo

Crveni krst Pančevo u nedelju 30.04.2023. godine organizuje Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći u parku Barutana, sa početkom u 11:30 časova.

Crveni krst Pančevo svake godine organizuje takmičenja ekipa prve pomoći i održavaju se na nivou Gradskog, Pokrajinskog i Republičkog, u dve uzrasne kategorije. Kategoriji podmlatka koju čine ekipe učenika/ca osnovnih škola i kategoriji omladine koju čine ekipe učenika/ca srednjih škola. Na takmičenju učestvuje školska ekipa od 6 članova/ica od kojih je jedan vođa ekipe i jedan rezervni član.

Cilj takmičenja u pružanju prve pomoći je provera stečenih znanja i veština koja su takmičarskim ekipama tokom prethodnih meseci prenosili iskusni volonteri i volontreke Crvenog krsta Pančevo, edukovani za oblast pružanja prve pomoći, zatim afirmacija rada Crvenog krsta u oblasti edukacije u prvoj pomoći, kao i motivisanje dece i mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje elementarnih znanja u oblasti prve pomoći. Svoja znanja i veštine iz ove važne i humane oblasti pokazaće 3 ekipe podmlatka i dve ekipe omladine. Biće postaljena 3 radna i dva odmorna poligona. Na prvom radnom poligonu saniraće se četiri povrde nastale kod stene za penjanje, na drugom poligonu povrede u skejt parku, takođe za 4 povređene osobe, a na trećem radnom poligonu radiće se individualni KPR – tehnika kardiopulmonalne reanimacije. Pobednici obe kategorije plasiraće se na Pokrajinsko takmičenje.

Svoja znanja i veštine iz ove važne i humane oblasti pokazaće ekipe OŠ „Goce Delčev“ Jabuka, OŠ „Žarko Zrenjanin“ Kačarevo i ekipe Crvenog krsta Pančevo.

Na takmičenju će biti prikazano više sitacija u kojima dolazi do povređivanja, koje mogu biti realne, a koje će takmičarske ekipe prve pomoći zbrinuti.

Za prikaz povreda, koje će zbrinjavati takmičarske ekipe, zadužene su iskusne šminkerke koje će na volonterima – markirantima šminkati različite povrede i stanja. Iako će sve izgledati veoma realistično, od simulacije trenutka povređivanja do trenutka delovanja ekipa u zbrinjavanju, ipak je sve deo takmičenja po jasno utvrđenim propozicijama uz sudijske ocene rada i znanja, bodovanja i konačnog proglašenja pobedničkih ekipa koje se plasiraju na dalje Pokrajinsko takmičenje.

Pozivamo vas da propratite ovaj događaj koji je od izuzetnog značaja za mlade u organizacijama Crvenog krsta i time zajednički doprinesemo širenju humanih vrednosti i promovisanju volonterizma mladih kao njihovog nemerljivog ličnog doprinosa zajednici.

(Pančevac)

DA LI VAS U OVO DOBA GODINE POSEBNO MUČI UMOR I NERASPOLOŽENJE? Prolećne depresije su normalna pojava od kojih ne treba zazirati!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.