SVEČANO OTVORENA OBNOVLJENA TVRĐAVA FETISLAM: Prisustvovao predsednik Vučić

19:28

26.04.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju obnovljene tvrđave Fetislam i Letnje pozornice u Kladovu.

– EU je dala ukupno 16,6 miliona evra za više projekata ovde. Pomagali su nam još i za Golubac i za Bač i za Fetislam. Uvek dodamo i mi nešto para i opština nešto para. Evropljani nam poklanjaju pare, to su njihove pare i hvala im na tome. Oni su i uradili i dobro su uradili – rekao je Vučić prilikom obilaska tvrđave.

Predsednik je rekao da sedam tvrđava koje mi imamo u Srbiji u Evropi niko nema.

Dve godine je rađena obnova tvrđave Fetislam, rekao je prilikom obilaska predstavnik EU.

– Ovo će biti posebna atrakcija. Super izgleda. Prvi put sam ovde na ovoj tvrđavi i zaista je lepo mesto – rekao je Vučić koga narod koji se nalazi na tvrđavi pozdravlja aplauzima.

printscreen/TV Pink

Gradnja brze saobraćajnice do Golupca, biće nastavljena i do Brze Palanke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da se planira i nastavak izgradnje brze saobraćajnice petlja Požarevac – Golubac, dalje do Brze Palanke.

– Ljudi se sad nadaju da završimo brzu saobraćajnicu do Golupca, pa da onda produžimo i do Brze Palanke, što će mnogo značiti za ovaj kraj u turističkom smislu – rekao je Vučić tokom obilaska.

Kazao je da je već urađeno mnogo projketa u tom kraju, a pre svega puteva.

– Videli ste dobar put od Kladova do Donjeg Milanovca i do Brze Palanke – dodao je Vučić.

Svečano otvaranje u toku, predsednik u publici

printscreen/TV Pink

– Rekonstrukcija ove tvrđave bila je prirodna stvar nastavka saradnje između EU i Srbije u revitalizaciji utvrđenja na Dunavu. Započeli smo ovu saradnju sa Golubačkom tvrđavom, zatim onom u Baču, a evo sada smo ovde završili i Fetislam. Radimo i druge stvari. Svi ovi lokaliteti su neizbežna znamenitost – rekao je Žiofere.

– Ulaganjem u očuvanje ovih spomenika podstičemo turizam, a turisti ih već prepoznaju. To je razlog zašto su EU i Nemačka uložili u ovaj projekat.

Anke Konrad rekla je prilikom svečanog otvaranja da joj je drago što se nalazi na otvaranju obnovljene tvrđave koja je obnovljena uz finansijska sredstva EU i Nemačke.

– Ovo je važan događaj za ljude u Srbiji, ali i EU – rekla je Konrad i dodala da je ovaj projekat značajan za razvoj turizma.

Obraćanje predsednika Vučića

– Fetislav danas izgleda fantastično. Tvrđava od kada je prešla u naše ruke nije ovako lepo izgledala, ni Kladovo nije ovako lepo izgledalo. Hvala našim EU partnerima na ogromnom novcu koji su uložili. Nama ostaje da uradimo ovde zdravstveni centar i uradićemo. Ono što je još važnije za sve ovde to je izgradnja brze saobraćajnice kako bismo čitav ovaj kraj povezali sa Beogradom i ostatkom Srbije.

printscreen/TV Pink

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova EU. Za realizaciju projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam ”, u obnovi i rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Fetislam iz fondova EU opredeljeno je oko 1,3 miliona evra.

PREDSEDNIK VUČIĆ POSLAO PORUKU: Naš srpski brod sigurno plovi

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.