ZA DEJANA HORVATA NE POSTOJE PREPREKE: Od rođenja je slep, a već dve godine radi kao montažer na lokalnoj televiziji! FOTO

12:15

26.04.2023

Podeli vest:

G.J

Dejan Horvat iz Debeljače ima 35 godina i od rođenja je slep. To nikada nije smatrao kao hendikep koji će ga sprečiti da živi normalno, a od pre dve godine radi nešto što bi retko ko mogao. Postao je montažer na portalu „Oko info”, a pomaže i kolegama na lokalnoj televiziji u Kovačici.

Dejan tako sad boji svet oko sebe i uz pomoć specijalnih programa i softvera svojom snažnom željom samostalno montira rubrike i često sa kolegama ide na terene:

– Ni sam ne bih verovao da mi je neko ranije rekao da ću ovo raditi. Pitao bih ga da li se šali, jer ništa o ovome nisam znao, nikada ništa slično nisam radio. Uz pomoć divnih kolega sve sam naučio. Na početku imao sam najviše problema oko toga kako da se postavim, a da ne upadnem u kadar kada smo negde na snimanju. Uz pomoć snimatelja naučio sam osnovne smernice i sad funkcionišemo kao jedan pravi uigran tim – kaže Dejan.

On je sad velika inspiracija svima na poslu, mada su na početku svi bili nepoverljivi plašeći se da li će moći da obavlja montažerski posao. Najviše je oduševljen njegov kolega montažer František Suhanek:

– Sve je oslično savladao i za mene je fascinantno kako on sa svojim hendikepom sve to radi bez greške. Odlično se slažemo i postao mi je dobar drugar – ističe František.

G.J

Nevena Gligorijević Bugarčić je novinar i često sa Dejanom odlazi na teren u potrazi za novim pričama:

– Mislili smo da će rad sa njim biti pun velikih izazova i nismo znali šta nas čeka. Sad mogu da kađem da je veliko zadovoljstvo sa njim raditi i svima nam je najbolji primer kako se sve prepreke u životu mogu savladati, pa i one za koje možda ponekad mislimo da je nemoguće preći – zaključila je Nevena.

Dejan je srećno oženjen i ima dvoje dece. Ističe da ima sve što mu je potrebno u životu da bio bio srećan. Bavi se i muzikom i često nastupa sa svojim bendom, tako da na taj način ostvaruje i dodatni prihod:

– Nikada nisam pomislio da nešto ne mogu. Tako sam vaspitavan i možda ne mogu da vozim tramvaj ili avion, ali mogu normalno da funkcionišem i da obavljam neke obične poslove bez ičije pomoći – kaže Dejan.

On u ime svih osoba sa invaliditetom apeluje na poslodavce da ih ne smatraju osobama koje imaju neki problem, već da im daju šansu da budu ravnopravni sa svima ostalima i da ih puste da pokažu svoje sposobnosti, jer će se onda iznenaditi šta sve mogu da urade.

(Pančevac/G.J)

U PETAK SE OTVARA VELIKA IZLOŽBA U HOTELU TAMIŠ: Dođite da pogledate ručno izrađene Wilehrove goblene! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.