ODRŽANA TRADICIONALNA FIJAKERIJADA! Stiglo više od 100 zaprega: Pogledajte, kroz Crepaju su jezdili lipicaneri i stari fijakeri FOTO

12:32

18.04.2023

Podeli vest:

Fijakerijada

Crepaju su za Uskršnje praznike ukrasili konji i fijakeri na Fijakerijadi koju već 27 godina organizuje konjički klub „Lipicaner” na drugi dan Uskrsa. Kišovito vreme nije pokvarilo dobro raspoloženje i broj posetilaca koji su popunili tribinu seoskog fudbalskog igrališta. Oko sto zaprega stiglo je u Crepaju, a gosti su došli iz Borče, Zrenjanina, Sopota, Belegiša, Pančeva i brojnih drugih mesta. Svi su istakli da konje gaje zbog velike ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i da na ovaj način čuvaju tradiciju svoje porodice i mesta u kojem žive. Svi učesnici su bili obučeni u narodne nošnje, a bilo je i onih u odelima sa kravatom i šeširom, jer kako kažu ne može se u fijaker bez toga:

– Kravata i šešir su za mene obavezni, jer to su carski konji i kao u Beču mora biti sve u fulu. I konji i amovi i bič i sva ostala oprema, pa i nošnja i sve ostalo. Imam troje dece i oni su kao i ja zavoleli konje i jednog dana od mene će ih i naslediti – kaže Milan Katić iz Farkaždina.

G.J.

Fijakere su uspešno vozili i deca i stari, ali i dame koje uz pomoć tehnike i znanja bez većih problema upravljaju ovim jakim, ali poslušnim plemenitim životinjama:

– Mogu upravljati i sa ovakvim konjima. Nije mi teško, jer sam sve naučila od svog oca i odlično se razumemo – ističe Anđela Stijović iz Sopota.

Posetioci su uživali u dvoprezima, troprezima, četvoroprezima, a najatraktivniji je bio petopreg. Iz Srema su stigli gosti iz Belegiša koji sve više gaje konje:

– Konji su za nas Sremce nešto posebno. Oni su naš život. To je velika ljubav prema ovim životinjama. Negujemo našu tradiciju Srema i to su Sremci sa konjima – rekao je Miljan Vukelić.

G.J

U konjičkom klubu „Lipicaner” bili su zadovoljni što su uprkos lošem vremenu uspešno organizvali još jednu ovakvu manifestaciju po kojoj je selo prepoznatljivo i van granica naše zemlje:

– Zahvaljujući velikoj ljubavi prema konjima i našoj, ali i posetilaca i učesnika mi trajemo ovako dugo. Ovo je jedna od najvećih fijakerijada u Srbiji, a specifična je po tome što se kao prva u godini održava kod nas i svi jedva čekaju da isteraju posle zimskih dana svoje konje iz štala i da upregnu fijakere i da nam dođu. To su po meni najlepše životinje i nijedna se ne može porediti sa ovakvim konjima i fijakerima. Sve to čini jednu Crepaju jedinstvenu na ovim prostorima – istakao je Dragan Jovanov, predsednik MZ Crepaja

G.J.

Najlepši konji i fijakeri nagrađeni su vrednim peharima i priznanjima, a Crepajci kao dobri domaćini ni ovog puta nisu učestvovali u takmičarskom, već samo u revijalnom delu fijakerijade.

(Pančevac/G.J)

FENOMEN NAŠEG DRUŠTVA Majstori plaćeniji od profesora! Zanatlija nema dovoljno, pa im i cena raste

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.