SUDBINA VELIKE MATURE: Đaci i roditelji rekli svoje

14:18

20.04.2023

Podeli vest:

Minstarstvo prosvete

 

Ministar prosvete Branko Ružić sa saradnicima razgovarao je prošle nedelje u Ministarstvu prosvete s predstavnicima neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo” Lukom Babićem, Doroteom Vasić i Stefanom Markovićem, koji traže od nadležnog ministarstva da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature. Ministru su predali i peticiju sa 25.000 potpisa građana Srbije koji se protive ovakvom obliku polaganja završnog ispita. Ministar je nakon sastanka istakao da veruje da je državna matura iskorak u dobrom smeru i da će biti pokretač pozitivnih promena u svim segmentima sistema.
Ona će svakako promeniti mnoge ustaljene, a nedovoljno efikasne i kvalitetne prakse u našem obrazovanju. Cilj državne mature jeste da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude nauštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu se uvek insistira je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja – stoji u saopštenju Ministarstva prosvete koje je objavljeno po okončanju sastanka.

Ministar je rekao da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje. Takođe, upitao je učenike da mu navedu ime osobe iz Ministarstva koja im je, kako je plasirano u medijima, navodno kazala da, što se tiče državne mature, „oni ništa ne pitaju”, kako bi snosila sankcije. Predstavnici neformalnog udruženja „I mi se pitamo” naveli su da ta osoba nije iz Ministarstva.
Oni su zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu s pitanjima o državnoj maturi, na koja će im Ministarstvo prosvete odgovoriti, ali su se i složili, nakon razgovora, da je veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti.
– Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nađemo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji – naveo je Luka Babić, jadan od inicijatora i pokretača čitave kampanje.

Da podsetimo, „Pančevac” je pisao o pokretanju onlajn poticije protiv državne mature koju su masovno podržali i đaci i njihovi roditelji. Među pančevačkim srednjoškolcima kružio je link za peticiju kojom se nadležnima u državi želelo ukazati da treba ukinuti buduću državnu maturu. Autori ovog onlajn sadržaja pozivali su građane Srbije da glasaju za ovaj predlog jer je planirani projekat državne mature pun sistemskih i organizacionih rupa.
Kao prvo, osporena je planirana provera znanja koja u sebi objedinjuje osnovna znanja (za završetak srednje škole) i visoka znanja (za upis na fakultet) u jedan test. Drugo, istaknuto je da će test nedovoljno proveriti znanja učenika, zbog čega će oni morati da polažu i prijemne ispite na fakultetima. Kako su tada tvrdili, u praksi to znači da će sa ovakvim projektom državne mature biti potrebno polagati četiri-pet ispita za upis umesto jedan-dva kao sada. Pored toga, neformalno udruženje srednjoškolaca „I mi se pitamo” Ministarstvu prosvete je postavilo i pitanje o kontroli, odnosno prepisivanju, jer će se ispiti odvijati u matičnim školama, a ne na samim fakultetima, gde bi jednakost uslova bila strože kontrolisana. Jedna od zamerki obuhvata i ono što su mnogi profesori žestoko osporili, a to je što će učenici prirodnog i društvenog smera gimnazija polagati isti test kao i učenici stručnih škola – sasvim je jasno da je nivo znanja iz matematike i srpskog jezika u većini stručnih škola daleko niži od gimnazijskog.

(Pančevac/Z.S.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.