TRIJUMF ZVEZDE NAD SPLITOM U BEOGRADU: Crveno-beli nastavili poteru za Partizanom

21:59

17.04.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube

Crvena zvezda je u poslednjem, 26. kolu ABA lige, savladala ekipu Splita sa 83:74 i tako ostala u trci za prvim mestom pred plej-of. Obično bi poslednje kolo nekog takmičenja značilo da posle toga ne može biti promena na tabeli, ali kako je ostalo da se odigra nekoliko ranije odloženih utakmica, teoretski – Zvezda može da preuzme prvu poziciju od Partizana.

Da bi se ta želja crveno-belih ostvarila, oni moraju da u gostima pobede Mornar i Cedevitu, a da crno-beli za četiri dana izgube od Budućnosti u Podgorici. Tako bi „večiti rivali“ bili izjednačeni po bodovima, ali Zvezda bi izbila na čelnu poziciju jer je sa većom razlikom pobedila Partizan nego što je od njega izgubila.

No… Dok se ligaški deo regionalnog nadmetanja ne privede kraju, toliko o kalkulacijama. Jesu one zanimljive same po sebi, ali bila je zanimljiva i utakmica u nekadašnjem „Pioniru“.

U nju je Zvezda je ušla sa imperativom pobede nad devetoplasiranim Splićanima ne bi li ostala u trci za prvo mesto. A morala je da pobedi, jer je oko pola sata ranije Partizan kao gost savladao Zadar.

Pa opet, meč je bio od izuzetne važnosti i za same Dalmatince, jer ih je samo trijumf protiv favorita vodio u plej-of.

Zato su od samog starta gosti počeli da „muče“ ekipu Duška Ivanovića, nateravši Zvezdu na osam izgubljenih lopti u prvom poluvremenu. I ne samo to.

Da Filip Petrušev nije počeo da uživa na parketu (dogurao je do 18 poena u uvodne dve deonice) i da ga nije „pratio“ Kampaco, istina skromnije nego inače, ne bi Zvezda imala 39:36 na velikom predahu, već Splićani u čijim su redovima blistali Šorter sa 14, Salivan sa sedam i Kalajdžić sa šest poena.

Oba rivala su bila prilično slične preciznosti šuta, Zvezda za nijansu bolja u skok-igri, što joj je i donelo napad više, a i pogodak iz igre više posle dva uvodna desetominutna segmenta. No, to je bila samo jedna strana medalje…

Gosti sa jadranskog primorja su bolje „otvorili“ drugu polovinu susreta, uspeli da nateraju Ivanovićeve izabranike u nekoliko loših ofanzivnih rešenja, pa je Split i poveo u 24. minutu – 44:46.

Ipak, nedugo zatim, iako su Šorter i Salivan nastavili da „terorišu“ domaćine, a pridružio im se i Nelson, Zvezda je našla svog „džokera“.

U pitanju je bio Nemanja Nedović, dotad skoro neprimetan. Upravo je on sa pet uzastopnih poena doneo +5 Zvezdi, koja je na poslednji veliki predah, uz „povratnika“, kapitena Branka Lazića na parketu, otišla uz vođstvo od 63:61.

A kada je počela poslednja četvrtina, konačno se, na radost „delija“, u strelce upisao i Luka Vildoza, koji je svojom trojkom pomogao da Zvezda serijom 9:2 otpočne završnih deset minuta, što je dovelo do 72:63 na semaforu.

Nije se na tome zaustavila ekipa Duška Ivanovića, jer se u napadu dodavanjima razgoropadio iskusni Stefan Marković, koševima Nemanja Nedović, te je prednost narasla na 79:63 pre nego što su, na sredini četvrtine gosti uspeli da dođu sebi.

Ipak, prekasno da bi priredili senzaciju.

ĐOKOVIĆ PRED TURNIR U BANJALUCI: Novak govorio o svom najvećem protivniku, ali i povredi koja sve brine

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.