IVANA MARKEZ FILIPOVIĆ OTKRIVA SVOJE IZBORE: Prioritet dajem švedskom autoru Fredriku Bakmanu, ljubitelj sam čvršćeg zvuka i rokenrola

14:41

14.04.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

Ivana Markez Filipović, urednica je programa vizuelnih umetnosti u Kulturnom centru Pančeva i kustos u Galeriji savremene umetnosti Pančeva. Koji je njen izbor i koju knjigu seriju i muziku preporučuje, saznajte u nastavku teksta.

Radovan Đerić

KNJIGA: Čitam kad želim da odmorim oči od vizuelnih atrakcija i da zaposlim mozak da sam pravi slike koje nudi pisac. U poslednje vreme zadovoljno otkrivam meni nove pisce iz drugih zemalja. Jako su mi zanimljiva razmišljanja i tradicije drugih nacija, njihove kulture i pogledi na svakidašnjicu. Prioritet dajem švedskom autoru Fredriku Bakmanu, s delom koje sam prvo pročitala – „Moja baka vam se izvinjava”, iz 2013. To je priča o životu i smrti, i jednom od najvažnijih ljudskih prava: pravu na različitost. Ispričana je sa istom komičnom preciznošću i toplinom kao i njegov prvi roman, „Čovek po imenu Uve”. Pročitala sam sve od ovog pisca, tako da toplo preporučujem sva njegova dela.
U sličnom duhu piše i hrvatski romanopisac, novinar i scenarista Ante Tomić („Čudo u Poskokovoj Dragi”, 2021). Romani ovog autora su bliski balkanskom području i lako prepoznatljivi u likovima iz naše okoline.
Za maštovite i za ljubitelje magičnog realizma je ser Ahmed Salman Rušdi, anglo-indijski romanopisac i esejista („Harun i more priča”, 1990). Povezanosti, rascepi i migracije između Istoka i Zapada predstavljaju preovlađujuću temu njegovog stvaralaštva.
SERIJA: Nisam zavisnik od praćenja serija, jer previše obavezuju, ali ima nekoliko onih koje sam rado odgledala. Čak i ako se repriziraju, pratim da vidim šta sam propustila. Uglavnom me privuku one u kojima dominiraju dobra muzika, kreativan humor, misterija i mozgalice: „Šerlok Holms” (sve verzije), „Dr Haus” (podseća me na Šerloka Holmsa, a i volim sve uloge ovog glumca), „Sopranovi” (kriminal na životniji način)…
MUZIKA: Ljubitelj sam čvršćeg zvuka i rokenrola, ali rado se uklapam u nove žanrove. Na prvom mestu izdvajam omiljeni bend i album: „Metallica”, „And Justice for All”, (draži su mi raniji albumi), „Depeche Mode”, numera „I Feel You”. Ovaj bend mi je zanimljiv od perioda kad njihov zvuk postaje čvršći, a i dopada mi se pažnja koja je posvećena vizuelnom segmentu – spotovi i nastupi. Lokalna scena: „Buč Kesidi” i „Artan Lili”.

(Pančevac/Ivana Markez Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.