POČAST OSNIVAČU JOVANU PAVLOVIĆU POVODOM GODIŠNJICE PANČEVCA Urednici i menadžment redakcije položili venac na spomenik FOTO

13:41

13.04.2023

Podeli vest:

Povodom 154. godišnjice nedeljnika “Pančevac“ venac na spomenik osnivaču i prvom uredniku Jovanu Pavloviću postavili su direktor Dragan Žujović, glavni i odgovorni urednik štampanog izdanja Siniša Trajković i glavna i odgovorna urednica sajta “Pančevac“ Sonja Lakić.  

Prvi broj „Pančevca” pojavio se pred čitaocima 13. aprila 1869. godine po julijanskom kalendaru, dok je sajt Pančevca počeo s radom u novembru prošle godine.

Pančevac

“S poštovanjem i sećanjem na našeg osnivača. Tvoje delo i dalje živi – Pančevac“.

Pančevac

Ceremonji su prisustvovali i fotograf Milan Šupica, novinar Mirko Popović, kao i mnogobrojni naši sugrađani i čitaoci Pančevca.

Idejni tvorac, osnivač, vlasnik i urednik nedeljnika za prosvetne i materijalne interese bio je 26-godišnji Jovan Pavlović, profesor Trgovačke škole. Dozvolu za pokretanje lista Pavlović je zatražio od Generalne komande u Temišvaru, a njegovu molbu svojim potpisima podržali su lekari Ljubomir Nenadović i Konstantin Peičić, knjižari Kamenko i Pavle Jovanović, advokat Svetislav Kasapinović i pesnici Vasa Živković i Jovan Jovanović Zmaj.

List je zbog svoje slobodoumne uređivačke politike bio često zabranjivan i plenjen, a u kraćem periodu, tokom tromesečne zabrane izlaženja, pojavljivao se pod nazivom „Graničar”.

 

Pančevac

 

(Pančevac)

PRAZNIČNI VODIČ SVE NA JEDNOM MESTU: Radno vreme za uskršnje praznike od dućana do parkinga FOTO

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Kikija i Mrvicu!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.