PREDVASKRŠNjIM KONCERTIMA OBELEŽEN DVOSTRUKI JUBILEJ PSCPD-a U slavu tradicije i mladosti

10:35

12.04.2023

Podeli vest:

Pritnscreen/FB

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo priredilo je sugrađanima dva spektakularna koncerta u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – Vaskrsu. Publika je uživala u vrhunskom muzičkom doživljaju koji su pružili članovi društva, a koncerti su održani u predivnim ambijentima Narodnog muzeja i Svetouspenskog hrama.

Predvođeni dirigentskom palicom Borjane Stražmešterov, prve koncertne večeri predstavili su se članovi podmlatka i najmlađi članovi društva. Koncert je svečano započeo izvođenjem molitve „Očenaš” naše kompozitorke i profesorke Vere Milanković. Pored domaćih, publika je bila u prilici da čuje i dela ruskih kompozitora.
– Narodni muzej je divno mesto za koncerte, akustika je fantastična, bliska crkvi. Ovo je jedinstvena prilika da deca nauče da pevaju, ali i da upoznaju svoju tradiciju, jer tako stiču široko obrazovanje. Pevamo duhovnu i svetovnu muziku – istakla je Borjana Stražmešterov, dirigent dečjeg hora.


U Narodnom muzeju, između ostalog, izvedena je dvoglasna kompozicija „Molitva Bogorodici” Stojana Babekova, za koju je društvo dobilo note lično od kompozitora prilikom gostovanja u Bugarskoj, kao i kompozicija „Bogorodice djevo” mitropolita Ilariona, koju je harmonizovala Vesna Paunov, prva dirigentkinja dečjeg hora.
– Narodni muzej je pomogao organizaciju proslave 185. godišnjice postojanja Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, a ovim koncertom obeležen je i jedan mali, ali značajan jubilej: dvadeset godina postojanja podmlatka i dečjeg hora ovog društva – rekao je Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo.
Prvi sastav Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva u Svetouspenskom hramu, drugog koncertnog dana, predstavio se programom koji se tradicionalno izvodi svake godine u Svetouspenskom hramu, na Veliki petak.
– Programom koji je publika čula u Svetouspenskom hramu predstavićemo se i u Salcburgu, gde ćemo boraviti od 5. do 7. aprila. Nakon toga idemo u Linc, gde ćemo održati manji koncert posvećen Bogorodici, pošto je crkva u Lincu dobila ikonu Bogorodice Trojeručice, a u subotu, na Vrbicu, nastupićemo u Beču, u takozvanom 16. becirku, u najvećoj srpskoj crkvi u tom gradu. Na praznik Cveti pevaćemo arhijerejsku liturgiju, posle čega se vraćamo – rekla je mr Vera Carina, dirigent PSCPD-a.
Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo zvanično je osnovano 29. marta 1838. godine, a vaskršnji koncerti u Svetouspenskom hramu održavaju se svake godine počev od 1887. godine.

(Pančevac)

NASTAVAK KURSA UČENJA RUMUNSKOG JEZIKA Veliko interesovanje dece imladih za besplatnu radionicu glogonjskog centra „Infinitum”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.