U SUSRET FESTIVALU RUMUNSKE MUZIKE I FOLKLORA U ALIBUNARU: Četvorica solisti iz Dolova na audiciji u Lokvama

13:17

11.04.2023

Podeli vest:

Facebook

Dva člana KUD-a „Jon Kreange“ Dolovo, Dorel Mihajlov, solista na saksofonu, i Žika Gava, vokalni solista, bili su u Lokvama na audiciji za nastup na Festivalu rumunske muzike i folklora, koji će se tradicionalno u avgustu mesecu održati u ovom mestu u opštini Alibunar.

Dve nedelje ranije, 26. marta,  pet članova KUD-a „Glenfor Ambasador“ Dolovo (Sava Banjaš – truba, Roberto Banjaš – truba, Samuel Banjaš – saksofon, Aleksandar Banjaš – truba i Ljubiša Lepedat – saksofon), bili su takođe u Lokvama na audiciji za nastup na pomenutom Festivalu.

KUD „Jon Kreange“ Dolovo je 2022. godine u okviru Festivala rumunske muzike i folklora koji se održao u Banatskom Novom selu, nastupio sa mešovitom grupom pevača. U 2022. godini, ovo društvo je obeležilo 130. godina od svog osnivanja, pa je tim povodom, na pomenutom festivalu u Banatskom Novom selu, u gala programu nastupio naš estradni umetnik, poreklom iz Dolova, Žika Martinov, sa spletom rumunskih tradicionalnih pesama.

Privatna arhia/Facebook

KUD „Glenfor Ambasador“ Dolovo je 2022. godine u okviru Festivala rumunske muzike i folklora koji se održao u Banatskom Novom selu, nastupio sa trojicom instrumentalnih solista na trubi i juniorskim i seniorskim orkestrom fanfara. Posle zimskog zatišja ovaj dolovački KUD počinje ovogodišnju muzičku sezonu na audiciji sa još dvojicom instrumentalnih solista na saksofonu koji će debitovati na predstojećem festivalu u Lokvama.

„Festival rumunske muzike i folklora iz Vojvodine – Republika Srbija“, osnovan je u Uzdinu; najveća je smotra rumunske muzike i folklora u Vojvodini i svake godine se održava u drugom mestu koje je naseljeno rumunskim življem u Vojvodini (pretežno u Banatu). U Lokvama (opština Alibunar) će se u avgustu 2023. godine održati 63. put.

Festival rumunske muzike i folklora iz Vojvodine – Srbija u svakom mestu traje 3 do 4 dana u kontinuitetu, pa je to prilika da mala mesta u periodu trajanja festivala postanu turistička mesta. Ne mali broj ljudi iz evropske i prekookeanske dijaspore dolazi u Srbiju u ovom periodu, kako bi uživali u ovom festivalu koji predstavlja bogato rumunsko kulturno nasleđe u pesmama, igrama i narodnim nošnjama.

(Pančevac/J. Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.