VAŠINGTON ISTRAŽUJE KO JE ODGOVORAN ZA CURENJE PODATAKA IZ PENTAGONA: Sumnja se na osobu iz SAD!

11:00

10.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/NewsNation

Vlasti SAD tragaju za osobom koja je odgovorna za nedavno curenje tajnih vojnih i obaveštajnih podataka, a zapadni bezbednosni stručnjaci i američki zvaničnici smatraju da je u pitanju osoba upravo iz te zemlje.

„Istraga je fokusirana na pretpostavku da su dokumenta procurela iz SAD, pošto su mnogi objavljeni dokumenti bili samo u američkim rukama“, rekao je Rojtersu bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Mnogi dokumenti su fotografisani, što sugeriše da je to namerno izveo neko ko je želeo da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO, izjavio je ranije Malroj.

Nova serija poverljivih dokumenata, u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine, pojavila se u petak na društvenim mrežama. Ovo je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinelo previranjima u kojima se našla Bajdenova administracija, preneo je Njujork tajms.

Prema pisanju tog lista, analitičari upućeni u razmere curenja poverljivih informacija, kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno.

Istražitelji trenutno imaju četiri ili pet mogućih teorija.

Prema jednoj teoriji, pretpostavlja se da iza curenja podataka stoji nezadovoljna osoba koja je zaposlena u američkoj obaveštajnoj agenciji. U drugoj teoriji se smatra da je za curenje dokumenata odgovorna „krtica“, koja je aktivno želela da nanese štetu američkim bezbednosnim interesima.

Šta otkrivaju dokumenta

Curenje tajnih dokumenata Pentagona, koji su postavljeni na društvene mreže ove nedelje, bacilo je novo svetlo na rat u Ukrajini, pokazujući koliko duboko su SAD probile u ruske vojne i obaveštajne službe, ali se otkrilo i da je Vašington špijunirao neke od svojih najbližih saveznika, kao i neprijatelje, preneo je „Njujork tajms“.

Dokumenti koji su procureli daju sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije, ali sugreišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju. Obaveštajni podaci pokazuju da su SAD, po svoj prilici, špijunirali ukrajinske vojne i političke lidere, kao i još neke važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.

Otkrivanje tajni su već zakomplikovale odnose sa nekim zemljamam saveznicama, otvarajući pitanja o tome da li SAD mogu da čuvaju svoje tajne.

Jedan visoki zvaničnik SAD nazvao je curenje „velikim obaveštajnim probojem“, a FBI je počeo istragu u petak i pokušaće da dođe do izvora curenja, rekli su zvaničnici.

U podacima se otkriva, između ostalog, da je Ukrajina blizu da izgubi ključnu bitku u ratu, da ruska vojska „ostaje bez pogona“, da nema dovoljno opreme, da vojna kompanija Vagner ima uticaj u celom svetu, ne samo u Ukrajini, da je liderstvo Mosada uz građane tokom protesta koji traju više od dva meseca u Izraelu, što je Izrael danas demantovao.

Već su usledile i prve rekacije američkih saveznika. Južna Koreja je svesna novinskih izveštaja o curenju nekoliko poverljivih američkih vojnih dokumenata i planira da razgovara sa SAD o „pitanjima koja su pokrenuta“ kao rezultat curenja, izjavio je danas neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Južnokorejski predsednički zvaničnik odbio je u razgovoru sa novinarima da odgovori na pitanja o američkom špijuniranju i potvrdi detalje iz procurelih dokumenata.

Na pitanje da li Južna Koreja planira da uloži protest ili zahteva objašnjenje od zvaničnika SAD, južnokorejski zvaničnik koji je odbio da bude imenovan rekao je da će vlada razmotriti presedane i slučajeve koji uključuju druge zemlje.

Pentagon procenjuje štetu

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenulo međuagencijsku akciju da proceni uticaj koji bi procureli obaveštajni dokumenti mogli da imaju na američku nacionalnu bezbednost i na njene saveznike, dok traga za izvorom koji je dokumenta načinio javnim.

„Ministarstvo odbrane nastavlja da vrši pregled i procenjuje verodostojnost fotografisanih dokumenata koji kruže društvenim mrežama, a deluju da sadrže osetljive i vrlo poverljive podatke“, navelo je ministarstvo u saopštenju, preneo je danas „Gardijan“.

Pentagon je ovo pitanje prosledio i Ministarstvu pravde, koje je pokrenulo kriminalnu istragu, navodi Rojters. U jednom od dokumenata, sa oznakom „poverljivo“, navodi se kako će ukrajinski PVO sistem S-300 biti iscrpljen do 2. maja u slučaju ovakvog intenziteta korišćenja.

Tako poverljivi podaci mogli bi da budu od velike koristi ruskoj vojsci, a Ukrajina je u petak saopštila da su se predsednik Volodimir Zelenski i bezbednosni zvaničnici odmah sastali da razomtre načine kako da se spreči šteta od curenja.

(Pančevac/Euronews)

SI-EN-EN IMAO UVID U DOKUMENTA IZ PENTAGONA: Tvrde da su SAD špijunirale predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog!

PROCURELI POVERLJIVI DOKUMENTI SA PLANOVIMA SAD I NATO-A Pentagon istražuje kršenje bezbednosti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.