POSTHUMNO OBJAVLJENA KNJIGA „POST SKRIPTUM“ ZORANA T. POPOVIĆA: Čarobnjak u baratanju rečima

09:26

10.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

„U našoj književnosti beležimo pozitivan trend. Sve je više onih koji pišu za one koji ništa ne čitaju”, glasi jedan od aforizama Zorana T. Popovića koje je moguće pročitati u posthumno objavljenoj knjizi „Post skriptum”.

Pančevac

Između korica ovog dragocenog dela nalazi se 500 aforizama koji nisu bili objavljeni u ranijim Popovićevim knjigama, naveo je priređivač i autor predgovora Aleksandar Čotrić.

– Zoran Popović bio je čarobnjak u baratanju rečima. Imamo samo nekoliko autora koji mogu da izmame osmeh čitaocima kao što je to Zoran činio. Ovde se nalaze aforizmi koje je napisao nakon objavljivanja poslednje knjige „Dođoh, videh, prebegoh”. Oni su tematski vrlo raznoliki, a povezuje ih dobroćudan, vrcav, raskošan humor kojim je on bio nadaren. Verujem da bi bio zadovoljan ovakvim izdanjem i ponosan na činjenicu da je izdavač Gradska biblioteka, jer je bio izuzetno vezan za Pančevo – rekao je Čotrić.

Izdavanje knjige „Postskriptum” pomogao je Grad Pančevo, a sjajnim ilustracijama upotpunio ju je Nikola Dragaš, naš poznati karikaturista.

– Ilustracije objavljene u knjizi mogli su da vide posetioci festivala humora i satire „Žaoka”, koji je Zoran utemeljio, a čiji sam aktivan učesnik od drugog izdanja. Bio je, pre svega, dobar čovek, a prema meni se ophodio zaštitnički, kao roditelj, i tek sad kad ga nema ja shvatam šta je nekada hteo da kaže – navodi Dragaš.

Popović je pomogao i da zaživi književni festival „Starčevački dani knjige”, koji će ove godine biti održan peti put, rekao je Darko Ješić, v. d. direktora starčevačkog Doma kulture, dodajući da će jedno festivalsko veče biti posvećeno satiričarima i aforističarima.

– Zoran je uvek je imao lepu, toplu reč i koristan savet. Pratim autore, domaće i inostrane, mlađe i starije, ali tako britko pero, briljantan um, reči na gram merene, nešto je neponovljivo. Bio je divan čovek koji se zlatnim slovima upisao u istoriju Pančeva – rekao je Ješić.

Zoran T. Popović je dobitnik brojnih nagrada, objavio je jedanaest zbirki aforizama, a prevođen je na mnoge strane jezike. Njegove doskočice mogu se pročitati i u arhivskim izdanjima „Pančevca”. Zbirka „Postskriptum” objavljena je prošle godine, a pre čitalaca u Gradskoj biblioteci s njom su se upoznali čitaoci u Starčevu i Kačarevu.

Pančevac

– Veoma mi je drago što je knjiga izašla i što su se saradnici i prijatelji mog oca potrudili da sačuvaju aforizme iz njegove zaostavštine. Ovakve književne večeri emotivno mi uvek teško padaju, ali mi je jako drago što kroz svoja dela on nastavlja da živi – rekla je Jelena Popović, ćerka istaknutog aforističara.

Zoran T. Popović je ostavio dubok trag u književnosti, ali i kao organizator književnih i likovnih konkursa za decu, u okviru festivala „Žaoka”. U njegovu čast ustanovljena je nagrada namenjena najboljim aforističarima koji pišu za decu.

(Pančevac)

ZORAN PENEVSKI O ZNAČAJNOM PROJEKTU Pančevački almanah je enciklopedija u nastajanju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.