UNS: Zlatanović i Knežević pušteni iz pritvora

13:02

07.04.2023

Podeli vest:

Printscren/YT

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor uredniku portala „Srbin info“ Dejanu Zlatanoviću i Damjanu Kneževiću i oni su u četvrtak pušteni na slobodu, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

Kako je ranije saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, oni se sumnjiče da su sredinom februara pozivali građane na nasilno svrgavanje predsednika Srbije.

U saopštenju UNS-a navodi se da je Apelacioni sud preinačio rešenje Višeg suda koji je Zlatanoviću nakon tridesetodnevnog pritvora produžio pritvor na još mesec dana.

U saopštenju UNS-a se navodi da je Zlatanović uhapšen 15. februara, kada je izveštavao sa protesta ispred Predsedništva Srbije i bio jedan od govornika na tom skupu, dok je protiv njega podneta krivična prijava u kojoj je navedeno da se tereti za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.
„Apelacioni sud je usvojio žalbe branilaca i naveo da se u njima opravdano ukazuje na to da obeležja krivičnog dela za koje je Zlatanović okrivljen ne mogu biti osnov za određivanje niti za produžavanje pritvora. Za osnovano određivanje ili produžavanje pritvora neophodno je, navodi se, postojanje konkretne opasnosti da će okrivljeni uskoro ponoviti krivično delo“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi UNS, Viši sud je prilikom donošenja odluke da se Zlatanoviću produži pritvor uzeo u obzir niz radnji koje je on načinio. Ovim radnjama je, dodaje se, Zlatanović pokazao „naročitu upornost i visok stepen organizovanosti i da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni javno pozivao na izvršenje krivičnog dela koje mu se u konkretnom slučaju stavlja na teret“.

„Ovako dati navodi, kako je odlučio je Apelacioni sud, ne mogu biti dovoljni za pritvor s obzirom na to da Zlatanović nikad nije osuđivan, navodeći da navedenu meru zasniva na bitnim obeležjima krivičnog dela za koja je osnovano sumnjiv, što nije dovoljno za određivanje ili produženje pritvora“, istakli su iz UNS-a.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je 15. marta Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Zlatanovića i Kneževića zbog sumnje da su sredinom februara ove godine pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Damjana K. osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Dejana Z. na godinu dana zatvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.