ZAVRŠEN SASTANAK O INICIJATIVI „OTVORENI BALKAN“! Predsednik Vučić: Imali smo veoma plodonosne razgovore!

12:57

02.04.2023

Podeli vest:

Na jezeru Garda nedaleko od Verone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastao se danas sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Obraćanje Vučića
– Imali smo plodonosne razgovore o pitanjima koji se tiču pitanja Otvorenog Balkana. Razgovarali smo kako možemo da otklonimo sve prepreke, da omogućimo slobodnu trgovinu i protok roba usluga i kapitala. Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima što se tiče bezbednosti hrane i kako bi obezbedili pristup drugim zemljama. Razgovarali smo i o elektronskim kartama za sve ljude, da mogu da budu usaglašene. Ta mala stvar označava veliki napredak. Takođe, pričali smo i prijemu novih indetifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje među nama – rekao je Vučić.

Ja i Edi Rama pričamo o saradnji, možda imamo nekada oprečne izjavi, ali je ekonomija osnov odnosa između dve zemlje i bitno je da se građani osećaju sigurnjim i dobro primljenim kada odu u druge zemlje – naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o oprečnim pogledima Srbije i Albanije po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji.

Obraćanje nakon sastanka – Kovačevski
Kovačevski je zaključio da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ nešto što je organsko, autentično i što je bazirano na dobroj volji i odnosima između naših zemalja.

Rama: Trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu „Otvorenog Balkana“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvorenog Balkana izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.