ODRŽANA SEDNICA KOORDINACIONOG TELA Brnabić: Digitalizacija u zdravstvu olakšaće i ubrzati lečenje većeg broja pacijenata

17:23

30.03.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Na sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije razgovaralo se o koracima koji će dobrineti unapređenju tog sistema, i olakšati rad zdravstvenim radnicima i pomoći pacijentima u lečenju, saopšteno je iz Vlade.

Premijerka Ana Brnabić, koja je predsedavala sednicom, naglasila je da je sastanak prvenstveno organizovan da bi se što pre došlo do načina za brže unapređenje sistema zdravstva.

Takođe, ona je dodala da država ulaže velika sredstva u zdravstvo, ali da treba da se poveća transparentnost i efikasnost, kako bi se videli rezultata tih ulaganja, a građani osetili dobrobit toga.

Premijerka je dodala da treba da se radi na povećanju vidljivosti informacija zdravstvenim radnicima kao i bezbednosti podataka, kako bi Srbija imala dobro organizovano zdravstvo koje će biti usklađeno sa potrebama svih zdravstvenih institucija, zdravstvenih radnika i prvenstveno pacijenata.

Brnabićeva je rekla da će uspostavljanjem jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvu biti omogućeno da se objedine svi podaci koji će omogućiti da prave, tačne i kompletne informacije budu u jedinstvenoj bazi podataka – o lečenju svakog pacijenta, retkim bolestima, broju zdravstvenih radnika, specijalizacijama, opremi, lekovima, listi čekanja i ostalo.

Digitalizacija u zdravstvu će uštedeti vreme, olakšati i ubrzati lečenje većeg broja pacijenata. Takođe, planirano je i da se radi i na edukaciji, kako lekara tako i građana o mogućnastima elektronskih servisa koje će im biti dostupne, istakla je premijerka.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je naglasila da ima mnogo dobrih stvari koje su do sada urađene, ali da ih treba unaprediti i raditi na poboljšanju postojećeg sistema.

Koordinaciono telo formirano je imajući u vidu kompleksnost zdravstenog sistema koji zahteva multisektorski pristup.

Sednici su prisustvovali i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i predstavnici institucija zdravstvenog sistema.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.