PARTIZAN VEČERAS DOČEKUJE BARSELONU U PAKLU ARENE: Mogu li crno-beli da stave pečat na Top8?

15:35

28.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Reflektor Magazin

Njihovi beogradski dueli često su rešavani “na jednu loptu“.

O Partizanu se ovih dana mnogo govori širom Evrope. Crno-beli su se velikom pobedom nad Olimpijakosom (90:75) i fantastičnom atmosferom na tribinama na najlepši način predstavili evropskoj košarkaškoj javnosti i iz Beograda poslali prelepu sliku u svet. Istovremeno, ekipa Željka Obradovića došla je veoma blizu tačke kada će konačno moći da potvrdi plasman među osam najboljih u Evroligi. Možda već u utorak protiv Barselone!

Biće to još jedan veliki košarkaški događaj u “Štark Areni“, gde se protiv Olimpijakosa u petak okupilo 20.003 navijača, što je rekordna poseta od početka ove sezone. Interesovanje za Partizanove utakmice je sve veće, pa bi pomenuta brojka mogla da bude za nijansu i nadmašena tokom predstojećeg susreta sa Barsom.

Crno-beli posle 30 odigranih kola imaju 17 pobeda i 13 poraza i nalaze se na sedmom mestu na tabeli, sa istim učinkom kao i šestoplasirani Makabi, ali što je još važnije, sa dve pobede više od prvih pratilaca – Baskonije i Žalgirisa.

To znači da Partizan u duel sa Kataloncima ulazi donekle rasterećen imperativa pobede, jer će u najgorem slučaju posle ove utakmice ostati na sedmoj poziciji, a eventualni trijumf nad Barsom bi mogao da bude svojevrsni pečat na plasman crno-belih među osam najboljih. To verovatno još neće biti i teoretski potvrđeno, jer će ostati još mnogo različitih kombinacija, zavisno od rezultata ostalih klubova, ali bismo mogli da kažemo da je sa 18 pobeda realno da crno-beli zadrže mesto u plej-of zoni do kraja ligaškog dela takmičenja.

Ipak, postoji bitna razlika u odnosu na prethodni meč protiv Olimpijakosa. Tada je Partizan imao čitavih nedelju dana za pripremu utakmice, a sada su crno-beli u “paklenom“ ritmu utakmica, jer su samo dva dana posle pobede nad grčkim velikanom odigrali i veoma težak meč protiv Cedevita Olimpije koja je potvrdila da je jedan od najneugodnijih rivala za crno-bele u regionu.

Partizan je taj meč dobio sa 76:73, i to bez svog najkorisnijeg igrača, centra Matijasa Lesora koji je kažnjen sa tri meča suspenzije zbog incidenta u derbiju sa Zvezdom. Ta suspenzija ne važi za Evroligu, pa će snažni Francuz biti na raspolaganju treneru Obradoviću, a uz to će biti i znatno odmorniji od ostatka ekipe, iako je šef struke crno-belih pokušavao da protiv Ljubljančana kalkuliše sa minutažom svojih najvažnijih igrača.

S tim u vezi, Obradović je na pres konferenciji posle tog meča imao primedbe na učinak igrača iz drugog plana koji nisu igrali protiv Olimpijakosa. Nije navodio imena, ali se lako moglo zaključiti da su kritike bile usmerene ka Vukčeviću ili Anđušiću kome protiv Ljubljančana ništa nije polazilo za rukom u napadu.

Ali, ono što trenera Partizana može da ohrabri, jeste partija Uroša Trifunovića, koji ne samo da je defanzivno odlično odradio posao, nego je i u napadu preuzimao odgovornost i pogađao u ključnim trenucima, kada su crno-beli jurili preokret u poslednjoj deonici.

Vratimo se Barseloni. Ova ekipa je trenutno na deobi treće i četvrte pozicije sa 20 pobeda i 10 poraza, koliko ima i Monako, a jedna od tih pobeda je ostvarena i nad Partizanom u prvom delu sezone krajem novembra, kada je slavila rezultatom 79:68.

Bitno je napomenuti da je tada Barselona bila značajno oslabljena neigranjem povređenog Nikole Mirotića koji je sada spreman i koji je u prošlom kolu briljirao sa 26 poena u pobedi nad Panatinaikosom u Atini (88:74). Ali, postoji značajna razlika i kada je Partizan u pitanju, jer je u vreme odigravanja prethodnog meča protiv Barselone bio u značajnom padu forme, a sada je ušao u period kada pruža najbolje partije od početka sezone. To nas navodi na zaključak da bismo u “Štark Areni“ mogli da vidimo kvalitetniju i zanimljiviju utakmicu nego što je to bila jesenas u Barseloni.

Uostalom, beogradski susreti ova dva kluba su u prošlosti neretko bili veoma uzbudljivi i rešavani na jednu loptu. Takva je bila i utakmica iz Top 16 faze u sezoni 2009/10, u kojoj je Partizan kasnije stigao i do fajnal-fora.

Crno-beli su tada u prepunom “Pioniru“ posle produžetka savladali Barsu sa 67:66, presudio je pogodak Rašića sa linije penala, ali su gosti u poslednjoj sekundi promašili šut za pobedu. Da sve bude dramatičnije, sudije su proveravale da li je ta lopta bila u silaznoj putanji, pa je posle nekoliko minuta neizvesnosti potvrđena velika pobeda Partizana.

Trinaest godina prošlo je od tog susreta i to je bila poslednja Partizanova pobeda nad Barselonom, iako su se od tada još šest puta sastajali u Evroligi. Ova generacija crno-belih je protiv Olimpijakosa pokazala da ume da prekine neugodnu tradiciju, pa verujemo da to može da ponovi i protiv Jasikevičijusove ekipe.

(Pančevac/Sportske)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.