spot_img
nekategorizovanoODVAJANJE KUĆNOG OTPADA: Početak primene projekta „O-DVA-JA-MO” u Pančevu obeležen bogatim programom....

ODVAJANJE KUĆNOG OTPADA: Početak primene projekta „O-DVA-JA-MO” u Pančevu obeležen bogatim programom. Pogledajte kako je bilo FOTO i VIDEO

Povodom početka implementacije projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”, danas je na platou ispred Gradske uprave održana manifestacija na kojoj su učestvovali mališani od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Sve njih kao i građane koji su se ovde zatekli  o projektu su informisali Eko-ambasadori, a obratili su im se i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, Grada Pančeva, JKP „Higijena” i Evropske unije.

Prisutni su bili u prilici da saznaju više o reciklaži, odvajanju reciklažnog otpada iz komunalnog otpada, prednostima njegovog razvrstavanja, kao i o ovom značajnom projektu. Pogledajte kako je bilo:

Projekat „O-DVA-JA-MO” je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske.

Pančevac

Prisutnima se najpre obratio Dušan Čarkić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine. On je istakao da je vrednost čitavog projekta oko 7 miliona evra, od čega je Pančevu dodeljeno više od 450.000 evra, a Grad Pančevo je obezbedio 15% sopstvenih sredstava.

Pančevac

Projektom su obuhvaćena 4 regiona i 17 lokalnih samouprava, gde smo isporučili više od 90.000 kanti za odlaganje otpada, 269 kamiona i nekoliko stotina kontejnera. Ovim projektom želimo da osvestimo građane i da započnemo primarnu separacije otpada, na samom izvoru da bismo taj otpad smanjili na deponijama i da bi smo ga ponovo koristili u procesu cirkularne ekonomije, kao sirovinu – rekao je Dušan Čarkić.

Pančevac

Grad Pančevo je kroz projekat dobio 5077 plavih kanti, u kojima će domaćinstva odvajati papir, karton, plastiku i metal, 93 plava kontejnera za istu namenu, 93 kontejnera žute boje za staklo, kao i 2 kamiona za odvoženje separiranog otpada, navela je Zdenka Miljković, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pančevac

Zdenka Miljković istakla je da otpad koji pravilno separiramo postaje novi resurs, koji lako može naći svoju novu primenu i samo zajedničkim snagama možemo doprineti očuvanju sredine u kojoj živimo i koju ostavljamo budućim naraštajima.

Pančevac

Cilj projekta „O-DVA-JA-MO” jeste recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, njegova separacija na samom mestu nastanka, kao i poboljšanje uslova upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i srpskog zakonodavstva, razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada. Projekat koji smo danas pokrenuli u Pančevu potpuno je u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Da bi ovaj projekat funkcionisao u skladu sa zakomskom regulativom, u toku je, uz veliku pomoć Ministarstva zaštite Životne sredine, nabavka linije za separaciju otpada uz učešće grada u vrednosti od 172 miliona dinara. Ono što nas čeka u narednom periodu jeste edukacija građana o tome da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi, i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima zajedno doprinosimo čistijoj budućnosti – rekla je Zdenka Miljković.

Pančevac

Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijena” Pančevo izrazio je zadovoljstvo što se uprkos lošem vremenu veliki broj mališana odazvao današnjoj akciji i što time pokazujemo i dokazujemo da su Pančevci uvek najbolji.

Znam da mi Pančevci to možemo kada vidim naše najmlađe sugrađane kako uče da odvajaju otpad i daju primer nama starijima. Zato i jeste naš slogan: „Brzo i lako sad odvaja svako”  – rekao je Mraković.

Pančevac

Danas promovišemo uvođenje plavih kanti i kontejnera kao posuda za suvi, ambalažni otpad – plastiku, papir, metal i staklo. Predstoji nam uvođenje prakse odvajanja otpada na mestu nastanka, odnosno u domaćinstvima kako bi se omogućila reciklaža dela otpada i na taj način smanjile količine koje završavaju na našoj Sanitarnoj deponiji. Ambalažni otpad koji se razdvoji završi u našem Reciklažnom centru, posle razvrstavanja na liniji za separaciju balira se i transportuje u fabrike za reciklažu. Cilj ovog projekta je povećanje stope reciklaže na 15 % u naredne dve godine. Odgovornom politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobrom saradnjom sa Evropskom unijom nadamo se da će nam biti odobreno još ovakvih projekata – između ostalog je rekao Marković.

Pančevac

U ime Evropske unije obratio se Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 porjekta, koji je sa bine poručio da veruje da će građani Pančeva početi reciklažu kao što to radi većina evropskih zemalja.

Znamo da to možete, videli smo i da vaša deca poznaju materiju. Danas vam predajemo ovaj projekat i želimo vam puno uspeha – rekao je Glejzbruk.

Pančevac

Na platou ispred Gradske uprave bilo je mnogo mališana, u šarenim, kreativnim kostimima, napravljenim od materijala koji se mogu reciklirati. Bilo je sjajno videti njihove ideje.

Pančevac

Mi smo upravo imali i kontrolni vezano za reciklažu. Naša deca dosta o tome znaju. Znaju da treba odvajati papir, plastiku, metal… Znaju da se od raznih predmeta koji više nisu upotrebljivi može napravi nešto novo. Njima je to zanimljivo. Imaju mnogo kreativnih ideja. Gledali smo i nekoliko poučnih crtaća na tu temu. Potrudili smo se da napravimo kostime za današnji događaj i uživali smo u tome – rekla je učiteljica Ramona Kitanović iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”.

Pančevac

Na ovom događaju bilo je zanimljivih igara za decu. Organizovano je takmičenje „Koš za reciklažu”, organizovano je ceremonijalno ubacivanje ambalaže u postavljene kante i kontejnere, predstavljene su frizure sa ukrasima od reciklabilnih materijala, izveden ples u kostimima.

Radovan Đerić

U programu su učestvovali i članovi hora „Vokal kids”, kao i učenici muzičke škole „Jovan Bandur”.

Prigodni pokloni podeljeni su onima koji su doneli reciklabilni otpad – na primer 5 komada ambalaže od stakla, kartona, plastike.

Pančevac

U holu Gradske uprave predstavljeni su radovi školaraca na temu reciklaže, koje su poklonili predstavnicima učesnika projekta „O-DVA-JA-MO”.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev; VIDEO: Radovan Đerić)

Ne propustite:

PROJEKAT ODVAJANJA KUĆNOG OTPADA U PANČEVU: Eko ambasadori 28. marta ispred Gradske uprave

ODNOŠENJE KABASTOG OTPADA U PANČEVU OD 3. DO 28. APRILA: Evo i detaljnog plana prolećne akcije JKP HIGIJENA

JKP HIGIJENA DOBILO 300 KANTI ZA KOMUNALNI OTPAD: Kante će biti podeljene stanovnicima dela Pančeva, u okviru projekta za odvajanje i reciklažu ambalažnog otpada FOTO

JKP HIGIJENA: Na više lokacija u Pančevu postavljene kućice za privremeno skladištenje ambalaže FOTO

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

TROFEJ BEOGRADA 2023: Anja Crevar osvojila dve zlatne medalje i overila vizu za SP u Fukuoki VIDEO

Pančevka Anja Crevar osvojila je dve zlatne medalje na međunarodnom plivačkom mitingu "Trofej Beograda 2023". Proglašena je za najuspešniju plivačicu takmičenja. Anja Crevar isplivala je...

MILENKO ČUČKOVIĆ ZA PANČEVAC: Grad Pančevo izbeglicama iz BiH i Hrvatske digao tri zgrade sa 76 stanova!

U okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Grad Pančevo dobio je mogućnost izgradnje tri zgrade. One su...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Jazu i Terijerkicu

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

PRVI OLDTAJMER SKUP U PANČEVU: Građani će 10. juna imati prilike da vide šta se nekada vozilo! FOTO

Prvi Oldtajmer skup u organizaciji pančevačkog Mini klasik kluba biće upriličen  10. juna, počev od 11 sati na Trgu slobode. Tog dana će u popularnom...

PLES SA VREMENOM 51. Ex teatar Fest od 8. do 11. juna u Domu omladine Pančevo! Besplatne ulaznice za...

Od 8. do 11. juna održava se 51. Ex teatar Fest u Domu omladine Pančevo. Festival traje četiri dana u okviru kojih će biti izvedeno...