ODVAJANJE KUĆNOG OTPADA: Početak primene projekta „O-DVA-JA-MO” u Pančevu obeležen bogatim programom. Pogledajte kako je bilo FOTO i VIDEO

15:17

28.03.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

Povodom početka implementacije projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”, danas je na platou ispred Gradske uprave održana manifestacija na kojoj su učestvovali mališani od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Sve njih kao i građane koji su se ovde zatekli  o projektu su informisali Eko-ambasadori, a obratili su im se i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, Grada Pančeva, JKP „Higijena” i Evropske unije.

Prisutni su bili u prilici da saznaju više o reciklaži, odvajanju reciklažnog otpada iz komunalnog otpada, prednostima njegovog razvrstavanja, kao i o ovom značajnom projektu. Pogledajte kako je bilo:

Projekat „O-DVA-JA-MO” je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske.

Pančevac

Prisutnima se najpre obratio Dušan Čarkić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine. On je istakao da je vrednost čitavog projekta oko 7 miliona evra, od čega je Pančevu dodeljeno više od 450.000 evra, a Grad Pančevo je obezbedio 15% sopstvenih sredstava.

Pančevac

Projektom su obuhvaćena 4 regiona i 17 lokalnih samouprava, gde smo isporučili više od 90.000 kanti za odlaganje otpada, 269 kamiona i nekoliko stotina kontejnera. Ovim projektom želimo da osvestimo građane i da započnemo primarnu separacije otpada, na samom izvoru da bismo taj otpad smanjili na deponijama i da bi smo ga ponovo koristili u procesu cirkularne ekonomije, kao sirovinu – rekao je Dušan Čarkić.

Pančevac

Grad Pančevo je kroz projekat dobio 5077 plavih kanti, u kojima će domaćinstva odvajati papir, karton, plastiku i metal, 93 plava kontejnera za istu namenu, 93 kontejnera žute boje za staklo, kao i 2 kamiona za odvoženje separiranog otpada, navela je Zdenka Miljković, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pančevac

Zdenka Miljković istakla je da otpad koji pravilno separiramo postaje novi resurs, koji lako može naći svoju novu primenu i samo zajedničkim snagama možemo doprineti očuvanju sredine u kojoj živimo i koju ostavljamo budućim naraštajima.

Pančevac

Cilj projekta „O-DVA-JA-MO” jeste recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, njegova separacija na samom mestu nastanka, kao i poboljšanje uslova upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i srpskog zakonodavstva, razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada. Projekat koji smo danas pokrenuli u Pančevu potpuno je u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Da bi ovaj projekat funkcionisao u skladu sa zakomskom regulativom, u toku je, uz veliku pomoć Ministarstva zaštite Životne sredine, nabavka linije za separaciju otpada uz učešće grada u vrednosti od 172 miliona dinara. Ono što nas čeka u narednom periodu jeste edukacija građana o tome da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi, i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima zajedno doprinosimo čistijoj budućnosti – rekla je Zdenka Miljković.

Pančevac

Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijena” Pančevo izrazio je zadovoljstvo što se uprkos lošem vremenu veliki broj mališana odazvao današnjoj akciji i što time pokazujemo i dokazujemo da su Pančevci uvek najbolji.

Znam da mi Pančevci to možemo kada vidim naše najmlađe sugrađane kako uče da odvajaju otpad i daju primer nama starijima. Zato i jeste naš slogan: „Brzo i lako sad odvaja svako”  – rekao je Mraković.

Pančevac

Danas promovišemo uvođenje plavih kanti i kontejnera kao posuda za suvi, ambalažni otpad – plastiku, papir, metal i staklo. Predstoji nam uvođenje prakse odvajanja otpada na mestu nastanka, odnosno u domaćinstvima kako bi se omogućila reciklaža dela otpada i na taj način smanjile količine koje završavaju na našoj Sanitarnoj deponiji. Ambalažni otpad koji se razdvoji završi u našem Reciklažnom centru, posle razvrstavanja na liniji za separaciju balira se i transportuje u fabrike za reciklažu. Cilj ovog projekta je povećanje stope reciklaže na 15 % u naredne dve godine. Odgovornom politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobrom saradnjom sa Evropskom unijom nadamo se da će nam biti odobreno još ovakvih projekata – između ostalog je rekao Marković.

Pančevac

U ime Evropske unije obratio se Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 porjekta, koji je sa bine poručio da veruje da će građani Pančeva početi reciklažu kao što to radi većina evropskih zemalja.

Znamo da to možete, videli smo i da vaša deca poznaju materiju. Danas vam predajemo ovaj projekat i želimo vam puno uspeha – rekao je Glejzbruk.

Pančevac

Na platou ispred Gradske uprave bilo je mnogo mališana, u šarenim, kreativnim kostimima, napravljenim od materijala koji se mogu reciklirati. Bilo je sjajno videti njihove ideje.

Pančevac

Mi smo upravo imali i kontrolni vezano za reciklažu. Naša deca dosta o tome znaju. Znaju da treba odvajati papir, plastiku, metal… Znaju da se od raznih predmeta koji više nisu upotrebljivi može napravi nešto novo. Njima je to zanimljivo. Imaju mnogo kreativnih ideja. Gledali smo i nekoliko poučnih crtaća na tu temu. Potrudili smo se da napravimo kostime za današnji događaj i uživali smo u tome – rekla je učiteljica Ramona Kitanović iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”.

Pančevac

Na ovom događaju bilo je zanimljivih igara za decu. Organizovano je takmičenje „Koš za reciklažu”, organizovano je ceremonijalno ubacivanje ambalaže u postavljene kante i kontejnere, predstavljene su frizure sa ukrasima od reciklabilnih materijala, izveden ples u kostimima.

Radovan Đerić

U programu su učestvovali i članovi hora „Vokal kids”, kao i učenici muzičke škole „Jovan Bandur”.

Prigodni pokloni podeljeni su onima koji su doneli reciklabilni otpad – na primer 5 komada ambalaže od stakla, kartona, plastike.

Pančevac

U holu Gradske uprave predstavljeni su radovi školaraca na temu reciklaže, koje su poklonili predstavnicima učesnika projekta „O-DVA-JA-MO”.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev; VIDEO: Radovan Đerić)

Ne propustite:

PROJEKAT ODVAJANJA KUĆNOG OTPADA U PANČEVU: Eko ambasadori 28. marta ispred Gradske uprave

ODNOŠENJE KABASTOG OTPADA U PANČEVU OD 3. DO 28. APRILA: Evo i detaljnog plana prolećne akcije JKP HIGIJENA

JKP HIGIJENA DOBILO 300 KANTI ZA KOMUNALNI OTPAD: Kante će biti podeljene stanovnicima dela Pančeva, u okviru projekta za odvajanje i reciklažu ambalažnog otpada FOTO

JKP HIGIJENA: Na više lokacija u Pančevu postavljene kućice za privremeno skladištenje ambalaže FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.