spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoMI PITAMO ZA VAS ZA SLAVICU K. SA MISE: Ko ima pravo...

MI PITAMO ZA VAS ZA SLAVICU K. SA MISE: Ko ima pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica?

„Zanima me ko ima pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica koju isplaćuje PIO fond i koliko ta naknada iznosi. U čemu je razlika između te naknade i naknade za telesno oštećenje?”, pita Slavica K. s Mise.
Odgovor: Kako se navodi na veb-sajtu PIO fonda, pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica ima osiguranik i korisnik penzije kome je zbog prirode i težine povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, to pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi.
Kada organ veštačenja Fonda proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled. Korisniku koji se bez opravdanih razloga ne odazove na zakazani kontrolni pregled, isplata ove naknade se obustavlja. Naknada za pomoć i negu drugog lica iznosi 24.696,74 dinara, a prima je oko 76.000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja.
Zahtev za ostvarivanje prava na ovu naknadu, s detaljima o potrebnoj dokumentaciji, može se naći na sajtu PIO fonda, u meniju „Obrasci”. Osiguranici i korisnici penzije koji imaju staž osiguranja samo u Republici Srbiji popunjavaju obrazac s naznakom „Filijala”, a oni sa stažom iz inostranstva s naznakom „Direkcija”.
Naknadu možete primati na tekući račun, na račun ustanove u kojoj ste smešteni, na devizni račun u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju (ako imate prebivalište van teritorije Republike Srbije) i preko ovlašćenog lica.
Pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje imaju osiguranici kod kojih je, zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, došlo do gubitka ili bitnijeg oštećenja pojedinih organa ili delova tela. Visina novčane naknade za telesno oštećenje iznosi 10.290,03 dinara i određuje se u zavisnosti od utvrđenog procenta telesnog oštećenja od 30% do 100% (o čemu odlučuje organ veštačenja Fonda), od osnova utvrđenog propisima koji su se primenjivali do 9. aprila 2003. godine.
Zahtev za ostvarivanje prava na ovu naknadu, s detaljima o potrebnoj dokumentaciji, može se takođe naći na sajtu PIO fonda, u meniju „Obrasci”. Naknadu takođe možete primati na tekući račun, na račun ustanove u kojoj ste smešteni, na devizni račun u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju (ako imate prebivalište van teritorije Republike Srbije) i preko ovlašćenog lica.

(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

NOVA RASA U SRBIJI Ovo je banatski magarac! Zoltan Budai: Jako su mirni i inteligentni i jedu sve...

Naučni projekat sproveden u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" koji je istraživao magarce, utvrdio je da se osim balkanskog, na našim prostorima gaji i -...

PRVENSTVO SRBIJE U MMA BORBAMA: Pančevac Bojan Drinić je novi šampion države!

U sportskoj dvorani „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu održano je Prvenstvo Srbije u MMA borbama, na kome se klub MMA akademija Pančevo, koju predvodi...

DOM KULTURE „3. OKTOBAR“ BANATSKO NOVO SELO: Koncert prijatelja danas u 20 časova!

Dom kulture "3. Oktobar" iz Banatskog Novog Sela, u petak 2. juna sa početkom u 20 časova organizuje koncert folklornih ansambala. Na koncertu će učestvovati: -...

IZ UDRUŽENJA GRAĐANA KAČAREVO – OPŠTINA Zamire komunalni razvoj mesta! Tri decenije bez kapitalnog investiranja

Članovi Udruženja građana „Kačarevo – opština” održali su 25. maja prvi skup s meštanima ispred zgrade Mesne zajednice. Tema je bila brži komunalni razvoj...

BEZ SAOBRAĆAJNIH UDESA U DANU ZA NAMA: Deca se i dalje najčešće javljaju zbog temperature i prehlade

U protekla 24 sata u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Pančevo, pomoć je zatražio 41 sugrađanin, od čega petoro dece. Stariji sugrađani su...