CRVENA ZVEZDA ZAVRŠAVA OBAVEZE U EVROLIGI: Duško Ivanović protiv svoje „druge kuće“

16:27

23.03.2023

Podeli vest:

Zvezda bez plej-ofa, ali još ima posla u Evroligi.

Bez obzira šta ovih dana poručivali iz kluba, Crvena zvezda je ove sezone imala velike ambicije u Evroligi, navijači su verovali u plasman među osam najboljih, pogotovo posle senzacionalnog, ali i kasno realizovanog transfera Fakunda Kampaca, prethodno i Nedovića, Vildoze…

Ali, ispostavilo se da to nije bilo dovoljno. Poraz od Barselone je označio definitivan kraj nadanja da bi ekipa Duška Ivanovića potencijalnom serijom pobeda do kraja ipak uspela da se domogne plej-ofa. To je bio Zvezdin sedamnaesti poraz u 29 odigranih kola, pa više nije realno kalkulisati o njenim šansama za prolaz u nokaut fazu takmičenja.

Našem aktuelnom šampionu sada ostaje da odigra još pet preostalih kola, posle čega će se detaljnije analizirati ovosezonski učinak u Evroligi, a prvi naredni rival je španska Baskonija koja u četvrtak dolazi u “Pionir“. Tim iz Vitorije je i dalje ozbiljan kandidat za plej-of. Trenutno sa 15 pobeda i 14 poraza deli osmo i deveto mesto sa Žalgirisom.

Međutim, Baskonija je u poslednje vreme prilično nepredvidiva u Evroligi, počev od fantastične partije protiv Valensije kada je ubacila čak 114 poena i ostvarila trijumf od 39 poena razlike. Već u sledećem kolu je savladala i Real u Madridu i izgledalo je da je baš u velikom naletu. Ali, u naredna dva kola je pretrpela dva vezana poraza (Monako i Makabi) i prikazala brojne slabosti u odbrani, pa je zakomplikovala svoju situaciju u borbi za plej-of. Zbog toga će za španskog predstavnika meč protiv Crvene zvezde biti od ogromnog značaja.

Čak pet meseci je proteklo od njihovog prethodnog duela u Vitoriji, gde je Baskonija ubedljivo trijumfovala sa 92:75 uz 30 poena sjajnog šutera Markusa Hauarda, ali tada je Zvezda bila i bez Kampaca, i bez sadašnjeg trenera Duška Ivanovića koji je nešto kasnije, posle serije loših rezultata, stigao na klupu crveno-belih umesto Vladimira Jovanovića.

A ako neko zna kako Baskonija “diše“, onda je to Duško Ivanović, jer je u tri mandata tokom protekle dve decenije pisao istoriju njihovog kluba i ostvario svoje najveće uspehe u trenerskoj karijeri. Može se reći da mu je Vitorija druga kuća, s obzirom da je u tom baskijskom gradu proveo ukupno 11 godina na klupi Baskonije. Prvi mandat trajao je od 2000. do 2005. godine, a crnogorski stručnjak je zauvek ušao u srca navijača tog kluba (tada pod imenom Taukeramika) kada je 2002. godine osvojio duplu krunu, a klub iz Vitorije je tada prvi put postao šampion Španije.

Duško Ivanović je bio prvi trener u istoriji ovog kluba kome su navijači oduševljeno skandirali ime, a prvi put se to dogodilo posle osvojenog Kupa kralja 2002. Njegov tim je tada pred blizu deset hiljada gledalaca u finalu savladao Barselonu sa 85:83, a naš Dejan Tomašević je dao ključan doprinos trijumfu sa 20 poena i osam skokova i bio je proglašen za najboljeg igrača tog finalnog turnira Kupa kralja.

Ali, Ivanović je sa Taukeramikom i pre toga već ostvario jedan istorijski uspeh. Godinu dana ranije je stigao na korak od osvajanja Evrolige, kada se umesto fajnal-fora igrala finalna plej-of serija u kojoj je Kinder iz Bolonje savladao Ivanovićevu Taukeramiku tek u majstorici, sa 3:2 u pobedama.

Do odlaska iz Vitorije, Ivanović je osvojio još jedan Kup kralja, 2004. godine, da bi naredne preuzeo ekipu Barselone. Katalonija mu nije prijala kao Baskija, osvojen je jedan Kup kralja za tri godine, pa se Ivanović 2008. godine vratio u Taukeramiku i taj drugi mandat u ovom klubu je potrajao čak četiri godine. Ponovo je Ivanović najpre osvojio Kup kralja, 2009. godine, a u narednoj još jednu titulu i tako sa svojim timom ispisao nove zlatne stranice istorije kluba iz Vitorije.

Treći put se Ivanović tamo vratio 2019. godine i uspeo je da i taj mandat obeleži osvajanjem trofeja. I treći put je crnogorski trener uspeo da se sa Baskonijom domogne titule prvaka Španije, ovoga puta 2020. godine, u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Tada se na kraju sezone u Valensiji igrao fajnal-for za titulu, a Baskonija je u finalu savladala Barselonu sa 69:67.

Te utakmice se, osim Ivanovića, rado seća i sadašnji košarkaš Crvene zvezde Luka Vildoza koji je proglašen za MVP-ja turnira. I Argentinac ima dug staž u Baskoniji, tamo je proveo pet godina, od 2016. do 2021. i to mu je za sada jedina titula koju je osvojio u karijeri, uz trofej Kupa Koraća nedavno sa Crvenom zvezdom. Vildoza je od tog Kupa Koraća u velikom padu forme, ali ga možda bivši klub sada inspiriše da ponovo zaigra kako ume, kao u prvom delu sezone.

(Pančevac/Sportske)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.