spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoBOŽIĆ I DOJČINOVIĆ: Naredne školeske godine 6 obrazovnih profila po dualnom...

BOŽIĆ I DOJČINOVIĆ: Naredne školeske godine 6 obrazovnih profila po dualnom modelu u Mašinskoj školi Pančevo

Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje i Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo, prisustvovali su danas javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, održanoj u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ovom prilikom predstavljeni su rezultati istraživanja u vezi sa planom upisa u srednje škole na teritoriji Vojvodine. 

– U implementaciji dualnog obrazovanja u srednjim školama, Mašinska škola „Pančevo“ je jedna od prvih škola u Srbiji koja uvela dualno obrazovanje, ali i smer mehatronike, kao odgovor na savremene potrebe privrednog razvoja, naravno uz saradnju i podršku Grada i Ministarstva. Prednosti dualnog obrazovanja su što deca stiču znanja u školi, ali i u kompaniji odnosno otvorena su im vrata i za učenje kroz rad, koje postaje deo nastavnog programa. Treba, takođe, naglasiti da se profili za dualno obrazovanje utvrđuju u skladu sa potrebama privrednika, kao i njihovim kapacitetima da omoguće učenje kroz rad. Naravno, reč je o društveno odgovornim kompanijama, koje beleže dobre poslovne rezultate i raspolažu savremenom opremom za proizvodnju i pružanje usluga, što kvalitet obrazovanja podiže na visok nivo. Učenici mogu svojim radom i zalaganjem da vrlo brzo, posle završene srednje škole dođu do željenog zaposlenja, ali i da ako žele nastave školovanje uz rad –  rekla je mr Tatjana Božić.

Školske 2017/2018. godine Mašinska škola „Pančevo” je upisala prve učenike po elementima duala, i to: 15 učenika obrazovnog profila bravar–zavarivač i 30 učenika obrazovnog profila mehaničar motornih vozila. Tada je bilo svega 8 socijalnih partnera. Zalaganjem rukovodstva škole, danas je povećan i broj učenika i obrazovnih profila po principu dualnog obrazovanja.

U narednoj školskoj godini u planu je da upišemo šest obrazovnih profila po dualnom modelu. Operater mašinske obrade – rezanjem, 15 učenika, Instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, 15 učenika, Bravar – zavarivač, 30 učenika, Mehaničar motornih vozila, 30 učenika, Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, 4 učenika i Tehničar mehatronike, 37 učenika – najavio je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo”.

Podsetio je da su školske 2019/2020. godine upisani učenici po dualnom modelu, od kada počinje da se primenjuje Zakon o dualnom obrazovanju, a naredne 2020/2021. godine prvi put upisani su učenici za tehničara mehatronike po dualnom modelu.

Mašinska škola „Pančevo” je među prvim školama u Srbiji koje su prepoznale
prednosti dualnog obrazovanja. Škola i privreda nastupaju kao partneri, a lokalna samouprava je tu da pomogne da ta saradnja bude čvrsta, na visokom nivou, jer na taj način obrazujemo mlade, koji su neophodni za dalji razvoj našeg grada – rekao je  Dojčinović.

Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja, u kome, kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, učenici stiču kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Grad Pančevo

Struktura upisa učenika u srednje stručne škole po područjima rada za obrazovne profile u dualnom obrazovanju utvrđuje se u skladu s potrebama privrede, na osnovu izjava poslodavaca o uključivanju u dualno obrazovanje. Poslodavac izjave dostavlja Privrednoj komori Srbije, koja dalje Ministarstvu dostavlja plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za narednu školsku godinu po školama i obrazovnim profilima. Raspoređivanje učenika za učenje kroz rad vrše u saradnji učenik, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, poslodavac i škola.

Međusobni odnos škole i poslodavca uređuje se ugovorom o dualnom obrazovanju, a međusobni odnos poslodavca i učenika, odnosno roditelja ili drugog zakonskog zastupnika učenika, uređuje se ugovorom o učenju kroz rad.

(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

TROFEJ BEOGRADA 2023: Anja Crevar osvojila dve zlatne medalje i overila vizu za SP u Fukuoki VIDEO

Pančevka Anja Crevar osvojila je dve zlatne medalje na međunarodnom plivačkom mitingu "Trofej Beograda 2023". Proglašena je za najuspešniju plivačicu takmičenja. Anja Crevar isplivala je...

MILENKO ČUČKOVIĆ ZA PANČEVAC: Grad Pančevo izbeglicama iz BiH i Hrvatske digao tri zgrade sa 76 stanova!

U okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Grad Pančevo dobio je mogućnost izgradnje tri zgrade. One su...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Jazu i Terijerkicu

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

PRVI OLDTAJMER SKUP U PANČEVU: Građani će 10. juna imati prilike da vide šta se nekada vozilo! FOTO

Prvi Oldtajmer skup u organizaciji pančevačkog Mini klasik kluba biće upriličen  10. juna, počev od 11 sati na Trgu slobode. Tog dana će u popularnom...

PLES SA VREMENOM 51. Ex teatar Fest od 8. do 11. juna u Domu omladine Pančevo! Besplatne ulaznice za...

Od 8. do 11. juna održava se 51. Ex teatar Fest u Domu omladine Pančevo. Festival traje četiri dana u okviru kojih će biti izvedeno...