ORIGINALNI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Napravite tradicionalne kolačiće po receptu naših baka

09:00

22.03.2024

Podeli vest:

printscreen/youtube

Pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta praznuju dan u narodu poznat kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jeste pravljenje čuvenih kolača poznatijih kao Mladenčići.

Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 300 ml vode
  • 45 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • med za premazivanje

Priprema:

U mlaku vodu stavite šećer, izmrvite kvasac i ostavite da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu sipati ulje, dodajte nadošli kvasac, so i lagano dodajući brašno zamesite glatko testo. Posudu sa testom pokritje čistom krpom i ostavitte na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na pobrašnjenu radnu površinu izručite nadošlo testo, pa oklagijom razvute na 1 cm debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vaditte krugove. Veoma je važno da vam ne ostane testa, već da se testo potroši za 40 kolačića. Kolačiće slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta da nadođu. Pre pečenja kolačiće na par mesta ubodite po mogućstvu grančicom bosiljka. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće dok su još vrući premažite medom i ostavite da se prohlade pre služenja.

(Pančevac/Stil)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.